Годишната награда за съвременно изкуство UNLIMITED отива при трима автори

Съвременното българско изкуство е на европейско ниво, това показа изложбата UNLIMITED, в която 15 автори демонстрираха неограничените възможности на въображението, когато то бъде предизвикано. Отговаряйки на въпроса какво биха направили, ако разполагат с неограничени пространство и средства, авторите в изложбата представиха своите концепции в 15 видеоинсталации.

Проектът UNLIMITED с М-Тел е на Art Project Depot. Той е своеобразно продължение на търсенията на „Годишните награди на М-Тел за съвременно българско изкуство” – проект,  който в продължение на 5 последователни години подкрепяше и поощряваше творческите търсения на съвременните автори в България.

Отличените с наградата на М-Тел тази година са Цветан Кръстев, Даниела Костова и Красимир Терзиев.

На основата на една преднамерено търсена алюзия между Moon Аrt и движението Land Аrt, проектът на Цветан Кръстев представя филм за измислена от автора агенция, която създава артефакти на Луната. Фантазията на художника  тематизира една колкото хипотетична, толкова и вероятна ситуация, при която чрез артистична интервенция се усвоява пространство, което никога не е било обект на човешка намеса.

Проектът на Даниела Костова дискутира актуалния за България въпрос за архитектурното наследство на социализма, което в продължение на повече от половин столетие е неизменна част от градската среда и ежедневието. Независимо от периодично възникващите дебати относно съдбата на един или друг паметник или сграда от тоталитарното минало, все още няма нито ясна визия, нито единна позиция на професионалисти и управляващи, дали тези обекти трябва да бъдат запазени на местата, на които се намират, дали трябва да бъдат съхранени в специално създадени за целта паркове или унищожени. Даниела Костова предлага една виртуална възстановка на мавзолея на Георги Димитров, премахнат буквално за няколко дни, през август 1999 година. С това тя поставя отново въпросите за колективната памет, колективните травми и необходимостта от категорично становище, което съвременното българско общество трябва да заеме по отношение на тази част от новата ни история и нейните следи в градската култура.

Красимир Терзиев спечели журито с „Проследяващ себе си кадър”. Централен концептуален обект на видеото на Красимир Терзиев е „Доли” (специализирано средство за движение в киното, използвано за т.нар. пътуващ кадър на релси /travelling shot/  в градска среда). Операторът е снабден с две камери: една, снимаща фронтално, по посока на движението и втора – снимаща в гръб. Релсите за движение на долито са ограничен брой модули, сглобяващи се един към друг. Екипът поставя релсите и камерата започва бавно движение.

Наградените автори бяха избрани от международно жури в състав:
БАШАК СЕНОВА (Истанбул, Турция)
КАТЯ АНГЕЛОВА (Милано, Италия)
АНДРЕЯ ВИАРДА (Милано, Италия)

Видеоинсталациите на 15-те автора все още могат да се видят – изложбата се намира в една от залите на новопостроената сграда на инвестиционен фонд BenchМark. За изложбата кураторът Ирина Баткова казва: „UNLIMITED изследва толкова заплетено ядро от проблеми, че не само участващите артисти, но и куратори, изкуствоведи, артмениджъри, студенти, изобщо всеки, влязъл в какъвто и да е контакт с тази идея, беше провокиран, объркан или впечатлен. Успехът на проекта е, че никой не остава безразличен и всеки опит за дистанцираност се проваля.”

Изложбата провокира и оживена дискусия върху проблемите на съвременното изкуство и представи на световно ниво българските достижения в тази сфера.

Коментари по темата: „Годишната награда за съвременно изкуство UNLIMITED отива при трима автори”

добавете коментар...

  1. байхой

    като погледнеш часовете на постовете разбираш че са писани от един човек

  2. Петър

    браво на талантите и на мтел за оказаната подкрепа

  3. Крис

    Хубава идея. Браво, че се е намерил спонсор в лицето на М-тел да я подкрепи.

  4. Валя

    Харесва ми, че този конкурс провокира българските художници и съм много щастлива, че е подкрепен от българска компания, която се грижи за развитието на талантите в страната.

  5. Киро

    Ми честито на печелившите и поздравления за М-тел, че осигуряват награди за тези хора, които се изразяват чрез изкуството си.

  6. Ина

    Наитина е добре, когато голяма компания насърчава изкуството.

  7. Диди

    и в областта на изкуството имаме не малко таланти, радвам се че и телекома подкрепя тяхното развитие и въображение

  8. Кристиян

    Браво, че такава компания като М-тел застава зад тази инициатива.

Коментар