Инженери от Германия запълват недостига на кадри у нас

Всеки десети работодател у нас наема инженери от чужбина и най-вече от Германия и Великобритания

Около 11% от работодателите в България търсят извън границите на страната решение за проблема с недостига на квалифициран персонал. Най-търсени сред чуждестранните специалисти са инженерите, които идват предимно от Германия, следвана от Великобритания, твърди проучване на Manpower България за работната сила.

Най-големите препятствия, които срещат работодателите от България при наемане на чуждестранни работници, са: несъобразените със сегашната реалност ограничения и тромавите процедури; разбирането на законовите изисквания; и разходите свързани с процедурата.

73% от работодателите са загрижени за влиянието върху пазара на труда, от това, че квалифицираните специалисти напускат България, за да работят в друга страна. В допълнение, 86% от работодателите в България смятат, че правителството и бизнесът не правят достатъчно, за да забавят тази миграция на таланти и да привлекат хората обратно в страната.

Работодателите в България посочват Германия, Великобритания и Испания като страните, които според тях представляват най-голямата заплаха като икономическа конкуренция.

Няма граници за световната работна сила – много бързо се разраства миграцията на таланти в рамките на държавите и отвъд националните граници, се казва в проучването. Работодателите, които имат усъвършенстван подход за управление на работната сила, отчитат тези предизвикателства като включват стратегия за мобилност на таланти в своя цялостен план за борба с недостига на специфични умения. Това им дава предимството да победят в набиращата скорост война за таланти.

Днес работодателите трябва да си сътрудничат с правителства и образователните институции с цел създаване на по-динамични възможности за намиране на служители, поне на регионално ниво, препоръчва докладът. Наблюдават се повече възможности за работа в повече глобални пазари, но трудовото законодателство традиционно е местно. Като резултат работниците с еднакви умения са склонни да се събират в регионални „мрежи за таланти”, а работодателите се насочват към тези регионални мрежи, когато търсят специфични умения.

В Европа тревогата за въздействието на външната миграция върху местната работна сила е най-осезаема в България (73%), Гърция (72%) и Турция (64%). Други страни, където работодателите отчитат над средната загриженост, са Румъния (56%), Италия (55%), Ирландия (53%), Словения (53%) и Южна Африка (52%). Най-малко загрижени за миграцията са работодателите в Швейцария (11%), Белгия (12%) и Холандия (14%).

В България чуждестранни специалисти са най-търсени в секторите информационни технологии, финанси, застраховане и бизнес услуги, което посочват 28% от анкетираните в изследването, докато в сектора на земеделието изобщо не разчитат на чужденци. Работодателите от Софийска област (14%) са най-отворени към чужда работна ръка“, коментира Надя Василева, генерален директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Една четвърт от чуждите компании със седалище в България наемат чужденци на управленско ниво. По-малко вероятно е българските компании да използват чужди квалифицирани работници.

От друга страна, през последните години има промяна в начина на наемане на чужденци, които да управляват развиващите се пазари. Присъствието на чужди мениджъри, които се опитват да се адаптират към местните култури, създава усещането, че има “таван на насърчаването на местните мениджъри”. Изследването на ManpowerGroup показва, че много компании все още използват този подход.

Предвидливи мултинационални компании следват обратната стратегия. При тях местен мениджър е поставен на кормилото на бизнеса на нововъзникващите пазари на чужда компания и след това заема позиции в някои от по-развитите пазари на компанията, за да обогати опита си. Мениджърът адаптира развитите пазарни практики в развиващата се страна, което създава по-конкурентноспособна и устойчива организация”, обясни Надя Василева.

Коментари по темата: „Инженери от Германия запълват недостига на кадри у нас”

добавете коментар...

  1. Иван

    Разбира се, какво им пречи да наемат чужденци специалисти. Заплатите също не са проблем естествено ще се плащат на чужденците много по-високи заплати. Какво учудващо и смущаващо има !? Това е резултат, че в България масово завършват висше образование хора, които нямат необходимите знания и умения, затова хората, които могат учат в чужбина в престижни и утвърдени университети. Относно така наречените спецове учили в БГ не е задължително всички от тях да успяват в чужбина, тоест който е тъп и прост където и да отиде си остава винаги такъв.

  2. гого

    Наемаме чужди специалисти а нашите напускат просто защото биха имали по голям шанс да получат адекватно заплащане ако работят на овакантеното място извън татковината. Защо? Според мен единствената логична причина е сегрегацията на мнозинството българи към своите съграждани по отношение на заплащането което доста гаден момент от българската психика. Друг е въпросът защо изникванията към българските кандидати от страна българските клонове и фирми са толкова завишени спрямо тези на чуждестранните кандидати които идват да работят у нас. Дори чуждестранните работодатели когато ни наемат в странство според мен имат къде по приемливи изисквания към нас . Отново защо?

  3. гъзолизец :Р

    ами то от правителствен сайт, като този освен такива полулистки изказвания, какво друго да се очаква :)))

  4. опи

    Германския инжинер ще иска 30 евро на час.
    8 часа x 30 евро = 240 евра за ден
    Говорим за ИТ специалист!

  5. Бат Илия

    Да бе, ще намерят германски инженери за 500 – 600 лева да чакат за 3 та заплата до октомври, а четвъртата да я дадат като коледен бонус.

Коментар