BizTech 2011 очерта картината на ИКТ бизнеса в България

Исторически данни за 20-годишен период от развитието на ИКТ бизнеса в България бяха представени вчера на първи по рода си форум за дискусии и прогнози – BizTech 2011, организиран от агенция CBN Pannoff & Stoytcheff, рекламно-издателска къща "Принт енд Пъблишинг" и специализираните медии TechNews.bg и сп. Computer. На дискусионния форум в Интер Експо Център, София присъстваха представители на ИКТ индустрията, държавната администрация, образованието, корпоративния сектор, експерти, много журналисти и др.

ОЩE ОТ BIZTECH 2011
 
КРС: Пазарът на GSM услуги е конкурентен
ИКТ секторът пита защо няма свое министерство
Софтуерните компании: Ставаме центрове за обучение
50% спад в ИТ търговете по ЗОП
Близо 1,6 млрд. евро от телеком бизнес у нас
BSA: Липсва диалог между държавата и бизнеса
Системните интегратори държат стабилни заплати
ИТ дистрибуторите внасят 125 млн. в бюджета
Гъвкаво работно време оптимизира разходите
Ниски цени и съдържание ще наложат таблетите
Близо 10 000 евро годишна заплата в ИКТ сектора
Умните хора от ИТ бизнеса не се чуват

ИКТ бизнесът е в топ пет у нас. Общият брой на компаниите с предмет на дейност ИКТ по световни критерии e между 900 и 1100, като 97% от приходите са фокусирани в 450 компании, по данни на CBN.

Броят на заетите в сектора възлиза на 41 579, което е 1,36% от всички работещи в България. Проучване на CBN показва, че годишното възнаграждение на работещите в сектора е средно 9 800 евро през 2010-та, което е увеличение от 80% спрямо 2005 г.
През последните 2 години пада производителността в ИКТ сектора. Някои компании започват да се декапитализират, поставяйки в риск бизнеса си. Много от фирмите са започнали да намаляват възнагражденията на служителите, за да избегнат съкращения, а други изпробват оптимизиране на разходите с въвеждане на гъвкаво работно време.
През 2011 г. прогнозите на CBN са за спад в ИКТ бизнеса от 5% до 10%. За 2012 г. обаче са по-оптимистични, с очакван ръст от 1% до 3%, тъй като компаниите са започнали по-успешно да променят бизнес моделите си.
Най-висока производителност се наблюдава в дистрибуторския сегмент, който е генерирал 9% от всички приходи в технологичния сектор у нас през 2010 г. На този пазар действат активно 27 компании, по данни на CBN. С общ персонал от около 1000 души, дистрибуторските фирми внасят данъци в бюджета над 125 млн.лв. годишно.
Бизнесът на 27-те компании дистрибутори възлиза на 274 милиона евро през 2010 година, което е спад с 4,5% спрямо 2009-та. 6,9 хиляди евро е било годишното възнаграждение на служител през 2010-та, в сравнение с 4,1 хиляди евро през 2007 г.
Характерни за дистрибуторския сегмент са ниските маржове, дъмпингът е срещана практика, а все още и има сив бизнес. Прогнозата за 2012 г. все пак е оптимистична, с очакван ръст до 3%.
Системната интеграция е най-големият и рисков сегмент от ИКТ пазара, посочи CBN. 169 системни интегратора оперират на пазара, а броят на работещите в тях възлиза на 4,449 през 2010 г. Производителността на зает е 65 хиляди евро, бележейки спад от 22% през последната година, при почти запазено ниво на заплатите.
Приходите от системна интеграция възлизат на 299 млн. евро през 2010 година, докато през 2005-та са били 135 млн. евро. Миналата година обаче е втората поредна с двуцифрен спад в сегмента, а през 2011 г. се очаква спад от 10-15%.
В момента лидерите на пазара за системна интеграция са поставени в затруднено положение. От 2008 година насам се наблюдава спад на ИТ търговете по ЗОП. 291 договора за 20, 2 млн. евро са сключени през миналата година след ИТ търгове по ЗОП. Това е спад от 21% в броя на договорите и 49% в стойността им, по данни на CBN.
Държавата трябва да обърне внимание и да партнира повече с  бизнеса, но изостава и за сега не го прави, което може да бъде видяно ясно, посочиха експерти от бранша. Осемте правителства досега не успяха да докарат до финал нито една информационна система.
Специален акцент във форума бе поставен на проблема със софтуерното пиратство. Легалният бизнес работи на 35% от пазара, което му пречи да инвестира в иновации и нови продукти. Необходимо е съгласуване на законодателството за защита на интелектуалната собственост с нуждите на бизнеса в България, заяви Велизар Соколов – управител на Арсис Консултинг, юридически представител на BSA.
Нивото на софтуерното пиратство у нас преди години бе над 80% и едва през 2010-та падна до 65%. Могат да се постигнат и по-добри резултати, ако освен Министерство на културата се ангажират и други институции, смята представителят на BSA.
Пазарът трябва да бъде отвоюван от тези, които използват нелегален софтуер. За целта е необходима много ясна комуникация между държавата и частния сектор. Държавата трябва да има кураж да предприеме необходимите мерки, за да позволи на бизнеса да се развива, допълни Соколов.
50% от продукцията на софтуерните фирми в България се реализира на външния пазар. Като цяло, приходите в сегмента се очаква да достигнат 260 милиона евро през настоящата година, прогнозира CBN.
BizTech 2011 завърши със задълбочена дискусия за телеком пазара. Компаниите, опериращи на него, държат 51% от приходите на целия технологичен бизнес през 2010 г., 29% от работната сила и 72% от печалбата. Наблюдава се обаче чувствително намаляване на приходите в последните години и рязко оптимизиране на работната си сила – за едно десетилетие персоналът е съкратен двойно.
17-те активни играчи в телеком сектора са генерирали общо 1,6 милиарда евро приходи през 2010 г. Производителността на зает възлиза на 127 хиляди евро годишно, докато преди пет години е била 72 хиляди евро.
Настоящата 2011 година много вероятно да приключи с 5% до 10% спад в приходите на телекомуникационните компании. CBN прогнозира значително по-малък спад – в рамките на 1-2% – през 2012 г. 

Коментар