Windows Store ще предложи и отворен софтуер

Разработчиците на приложения ще могат сами да избират лицензите за разпространение на своите програми чрез онлайн каталога Windows Store. Това е указано в споразумението на Microsoft с разработчиците, публикувано на сайта на компанията в раздела Dev Center, по-конкретно в документа 4c.

Онлайн каталогът Windows Store ще позволи на разработчиците лесно да продават приложения с отворен код

Част от условията регламентират продажбата на софтуер с отворен код. Разработчиците могат да използват всяка лицензия, призната от Open Source Initiative, като по този начин ще се заобикалят условията Microsoft Standard Application Licence Terms, които забраняват например поместване на програми от Windows Store на други уеб ресурси.

Лицензията за приложения с отворен код не може да се разпростира към несвободен софтуер на Microsoft, с който тези приложения взаимодействат – например с компоненти на операционната система Windows 8.

Освен това Microsoft изисква от разработчиците задължително да съблюдават правата на всички страни, чиито код се използва в приложенията. Ако дадено приложение включва отворени компоненти, създадени от т.нар. „трети страни”, разработчикът е длъжен да спазва условията на лицензията, под която попадат тези компоненти, вкл. достъпност на изходния им код.

В момента разработчиците на мобилни приложения за Windows Phone се сблъскват с ограничения. Ако те искат да отворят кода на своите продукти и да ги продават чрез онлайн магазина на Microsoft, се налага да пускат приложения под две лицензии – GPL и затворена, като получат съгласието на всички автори на кода. Изходът от тази ситуация е пускане първо на приложения под GPL лицензия, а след това разработка на комерсиални версии за онлайн каталога.

Разрешавайки продажба на отворени програми в Windows Store, Microsoft ще избави разработчиците за Windows 8 от неудобствата, съпътстващи създаването на приложения за Windows Phone.

Освен на юридически ограничения, продажбата на отворени приложения в интернет магазините се натъква и на технически проблеми. Ресурси като App Store и Windows Phone Marketplace по принцип не предлагат възможност за разпространение на програми заедно с изходния им код.

В допълнение, всички приложения в тези магазини, дори и безплатните включват технология за DRM защита, която предотвратява предаването на компилирани версии между потребители. Засега не е известно дали Microsoft ще наложи подобни ограничения в Windows Store.

Във всички случаи обаче ще бъдат избегнати недоразумения като това от началото на 2011 г., когато от App Store беше премахнат VLC Media Player за iOS след изявление от разработчика, че условията за поместване на приложения в магазина на Apple са несъвместими с GPL. В частност, забраната за разпространение на приложения извън App Store противоречи на основен принцип в GPL, а именно свободното разпространение на програми във всякакви варианти и на всякакви уеб ресурси.

Коментар