“Троловете” виреят добре в ИТ средите

Троловете, или онези хора, които се държат провокативно, за да привлекат вниманието на околните, виреят добре в средата на ИТ специалистите, сочат резултатите от проучване.

ИТ спецовете са запознати с явлението трол много по-отблизо, отколкото хората от останалите професии, в съотношение 86% към 56%, твърди изследване на компанията за наемане на персонал HeadHunter.

59% от анкетираните близо 1800 специалисти признават, че сред техните колеги има тролове. Този тип хора спорят за вкусове (22%), нагло лъжат, опитвайки се да докажат своята правота (21%), провокират останалите (19%), обиждат (17%), раздуват теми от нищото (17%) и противоречат на себе си (5%).

В същото време 43% от ИТ специалистите са настроени негативно към троловете в работата, а едва 12% оценяват явлението положително. Представителите на други професии са много по-радикални – 52% осъждат троловете, а само 6% ги одобряват.

Като основен недостатък на троловете се изтъква тяхното отрицателно влияние върху атмосферата в колектива, вкл. разгаряне на страсти между колеги и създаване на нервно напрежение.

На обратния полюс в оценките са хора, които одобряват явлението. Те смятат, че с поведението си троловете добавят положителни емоции, помагат за разтоварване от напрежението в работата и за излизане от рутината. Освен това троловете способстват воденето на аргументирани спорове.

Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани, пише Wikipedia. Съществителното “трол” произлиза от старата скандинавска дума за митологично чудовище.

Коментар