Нов формат на конкурса по програмиране

Конкурсът по програмиране на PC Magazine се доближава до реалните условия на работа в ИТ индустрията. Съвкупност от алгоритмични знания, умения за приложно програмиране и разработка на потребителски интерфейс ще се изискват в състезанието, организирано съвместно с Телерик.


Участниците в конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик ще се състезават при условия максимално близки до реалните
 

Промяна в регламента на конкурса дава възможност на участниците да се състезават както индивидуално, така и в екип. Новият формат изисква от участниците не само задълбочени алгоритмични знания, но и отлични технологични умения.

Първият кръг от конкурса стартира през декември с нов съорганизатор в лицето на Академията на Телерик за софтуерни инженери и с нови правила. Участниците вече могат да се състезават индивидуално и отборно, като по този начин тренират и усъвършенстват уменията си за работа в екип, поясниха организаторите на конкурса.

Отборното участие дава предимство на екипите в конкурса, като предоставя възможност за изява на индивидуалните качества на младите програмисти в рамките на общия проект.

Участниците ще работят при условия, които максимално се доближават до реалната работна среда на софтуерните инженери. Студенти, ученици и професионалисти ще могат да комбинират своето алгоритмично мислене с технологичните умения на други членове от екипа, точно както алгоритмици, разработчиците на софтуер, инженери по качеството на софтуера и разработчици на потребителския интерфейс работят съвместно при създаване на реални софтуерни продукти.

Конкурсът се състои от шест последователни задочни кръга, които се провеждат всеки месец (декември до май) и един финален – присъствен кръг.

По време на задочните кръгове участниците трябва да изпълнят поставената задача в предварително зададен срок и да публикуват решението си в онлайн страницата на конкурса по програмиране. В края на всеки кръг най-добре представилият се участник или отбор печели сертификат и награда.

Двадесетте откроили се с най-висок общ резултат по време на конкурса програмисти ще имат възможност да се състезават на присъствения финал през месец юни. По традиция на финала наградите са по-сериозни – лаптопи, таблети, телефони и др.

Задачите в конкурса обхващат съвременните софтуерни технологии за разработка на уеб, мобилни и настолни приложения, като предизвикват алгоритмичното мислене на състезателите и техните  умения по приложно програмиране. Всички задачи са съставени и ще бъдат оценявани от лектори на Академията на Телерик за софтуерни инженери.

Всеки участник има право сам да избере езика за програмиране и технологията, която ще използва, както и да реши дали ще участва самостоятелно или с отбор. Допускат се на практика всички популярни съвременни езици и платформи, вкл. C#, Java, PHP, Python, C++, C, Perl и др.

Коментар