Смартфони борят дрогата и депресията

Смартфон технологиите имат голям потенциал да помогнат на хората, страдащи от стрес и депресия

Забавленията, които човек си доставя с едно такова устройство като смартфона, без съмнение имат известен антидепресивен ефект, но някой ден притежаването на смартфон може да изиграе много по-сериозна роля – да попречи на хората с депресии да се изолират от света и на жертвите на дрога да преодолеят жаждата за „доза“.

Два независими един от друг изследователски проекта в момента проучват как смартфон технологиите биха могли да се използват за наблюдение на нивата на стрес или депресия у хора с подобни склонности, а след това да предприемат действия, за да предпазят притежателите си от вземане на грешни решения.

В Университета в Масачузетс екипът на д-р Едуард Бойер разработва система, наречена iHeal. Тя е предназначени за хора с „досие“ за злоупотреба с наркотични вещества или такива, които страдат от пост-травматично стресово разстройство, пише Gizmag.

iHeal включва биосензори, вградени в гривна. Тези сензори измерват фактори като движение на тялото, електрическа активност на кожата, сърдечна честота, температура на кожата. Информацията се изпраща до смартфона на потребителя, където работи приложение, което анализира данните с цел да се определи дали човекът, който го носи, изпитва стрес или възбуда. Ако приложението прецени, че човекът е под стрес, то ще помоли притежателя си да предостави информация за това, което прави, нивото на стрес, което изпитва, и интензивността на глада за дрога.

По този начин се създава потребителски профил, който помага да се идентифицира в какви ситуации този потребител бива изложен на най-голям риск да се обърне към наркотиците.

Приложението също така може да се научи да разпознава физическите белези, свързани с тези ситуации, и да знае, когато те се повтарят. В такива случаи то ще предупреждава потребителя за опасността чрез персонализирано мултимедийно съобщение.

Междувременно в Северозападния университет в Чикаго учени от школата Файнберг разработват приложението Mobilyze, предназначено за борба с депресията. Смартфон, работещ с това приложение, използва своя GPS, за да определи дали потребителят се намира у дома си за по-дълго време от нормалното (въз основа на предварително изготвен модел на поведение).

Устройството използва и акселерометър, за да прецени дали нивото на физическа активност на потребителя е намаляло. Смартфонът също така отбелязва, ако честотата на електронните писма и телефонните обаждания намалява. Ако приложението прецени, че потребителят твърде много се застоява у дома и е самотен, ще го прикани да се обади на някого от семейството или приятелите.

Въпреки че системата все още е в процес на работа, тя очевидно намалява симптомите на депресия у потребителите, сочи малко пилотно проучване. „Тъй като Mobilyze! кара хората да увеличат действията, които са им приятни и носят удовлетворение, ние вярваме, че той ще подобри настроението им“, казва психологът Дейвид Мор.

По думите му, така се създава позитивна „спирала“ – човек се вижда с приятели, това го радва и той иска да го направи отново. Преживяванията сам у дома имат обратен ефект и водят до низходяща спирала.

Коментар