Любовта в света на технологиите

В деня на любовта нека не пишем коя компания кого съди за патентно право, ами да си припомним най-хубавите моменти на съглашения, в резултат на които печелят всички – и потребители, и представители на индустрията. Да бъдем снизходителни днес и да не подозираме в партньорствата опит за картелиране.

В деня на влюбените да не подозираме в партньорствата опити за картелиране (снимка: TechNews.bg)

Motorola пристана на Google – срещу 12,5 милиарда долара. Мотивите на Google станаха ясни, след като от компанията признаха, че патентите на Motorola са били определящи и че след нейното придобиване интернет компанията ще пресече обвиненията в нарушаване на интелектуална собственост в Andoid. Защо обаче Motorola каза „да”?

IBM и HTC се врекоха във вярност в името на Android. Компаниите го налагат заедно в корпоративния сегмент – IBM предоставя бизнес приложения за HTC смартфони и таблети, а тайванският производител има грижата да достави максимална производителност за софтуера.

Fujitsu, Panasonic и Renesas станаха родители на  фирма за производство на процесори. С други думи, обединиха собствените си подразделения в едно общо.

Nokia обвърза бъдещето си с отрочето на Microsoft – Windows Phone. С този съюз финландската компания се фокусира в американския пазар, надявайки се да върне лидерството си при смартфоните. Oт Windows Phone се очаква да се нареди в топ 3 на мобилните платформи – при Android и iOS, за сметка на останалите системи.

Sony повярва в потенциала на Olympus в труден период. Не само на думи – японският гигант обяви намерение да закупи сериозен пакет акции  в компанията за фототехника, чийто имидж и пазарно бъдеще точно в момента са мъгливи. Samsung oбаче също не крие влечението си към Оlympus, и по-точно – към медицинското й подразделение.

Швейцарецът Temenos и британката Misys се сляха и това породи една от най-големите в света компании за разработка на софтуер, ползван от финансовите институции. Aкционерите на Temenos получават 53,9% от ценните книжа на обединената фирма, 46,1% остават за Мisys.

• Вече никой потребител не се пита до какво ще доведе връзката му с глобалния любовник  Facebook. Въпреки широкото обсъждане по сайтовете „Как да си затрием профила във Facebook”, стана ясно, че Facebook си е още там – упорит и изпълнен с вяра в самия себе си и че рано или късно всеки ще му се отдаде.

Честит празник на всички, които ни вдъхновявате и правите света по-добро място с вашите ум и амбиция.

Коментар