България ще изчака за АКТА

България няма да предприема никакви действия по АКТА, включително внасяне за ратификация, до изграждане на единна позиция на страните-членки на ЕС, стана ясно днес от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


Трайчо Трайков обяви, че внася в МС предложение за спиране на процедурата по АКТА от страна на България
 

Внасям в МС предложение за спиране на процедурата по сключване от страна на България  на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането”, заяви Трайков.

Той и министърът на външните работи ще координират позицията на българската държава със страните-членки и институциите на ЕС относно формулирането на обща позиция по Споразумението АКТА.

Казано с прости думи, по същество се спира участието на България в това споразумение. Това означава, че България няма да предприема никакви действия по АКТА, включително внасяне за ратификация, до изграждане на единна позиция на страните-членки като цяло”, допълва Трайков.

В разгорялата се през последните дни дискусия стана ясно, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателства срещу свободата на изразяване и свободата в интернет. „Казвам съмнения, а не възможности. Защото дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде добре приет от обществото”, се казва още в изявлението на министъра.

Идеята за АКТА идва по предложение на Япония през 2006 г. На 23 октомври 2007 г. Европейската комисия разпространява проект на мандат за преговори, който трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз. Три дни по-късно, на 26 октомври 2007 г. Европейската комисия представя мандата в Комитета по търговска политика към Съвета на Европейския съюз, със санкцията на тогавашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката.

На 30 ноември 2007 г. МИЕ се обръща към Министерството на културата за становище, защото са водещо ведомство в Група 18, засягаща политиката в областта на културата, аудиовизията, закрилата на интелектуалната и индустриална собственост към Съвета по европейските въпроси в България. На 12 декември 2007 г. мандатът е гледан в работна група "Интелектуална собственост" към Съвета по европейските въпроси в България. Там е имало подробна дискусия.

В края на февруари 2008 г. от Министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия. На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори. На 14 април 2008 г. решението за одобряване на мандата за Европейската комисия е прието формално от Съвета на Европейския съюз, с участието на български министър.

От българска страна е участвал министър Нихат Кабил. Юни 2008 г. Европейският съюз официално се включва в преговорите по АКТА. По принцип от юни 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите-членки бяха информирани устно и писмено, чрез Комитета за търговска политика на Съвета на Европейския съюз.

В хода на обсъжданията разпоредбите на АКТА са разглеждани и съгласувани по отделните глави и от Министерството на културата, и от Министерството на правосъдието, и от Патентно ведомство, и от МИЕТ. Текстът е парафиран на 25 ноември 2010 г.

АКТА беше предмет на обсъждане и на няколко публични обсъждания в Европейския парламент, който на 24 ноември 2010 г. излезе с резолюция в подкрепа на споразумението. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български.

На 16 ноември 2011 г. Министерски съвет одобри решенията на Съвета на Европейския съюз за подписване и одобряване на АКТА. „То бе съгласувано с всички министерства, а аз бях вносител на окончателното споразумение за одобрение. Смятам че подцених въпроса и не се проведе в рамките на Министерски съвет, по моя вина, достатъчно широка дискусия”, заяви министър Трайков.

Без да се оправдавам, искам да припомня, че от самото начало твърдя, че съм песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи, се опитва да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера. Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права. Мисля, че с днешна дата става много по-ясна репликата ми, че страната ни е подписала в Токио под условие”, заключи Трайков.

Неговото предложение за спиране на процедурата вече е съгласувано с министър-председателя и ще бъде внесено в Министерски съвет.

Коментар