Сензори в тялото ще заменят рентгена

Сензори, имплантирани в костната тъкан, позволяват следене в реално време на редица показатели

Имплантирани в тялото на човека сензори могат да заменят вредните рентгенови изследвания. Идеята лансират учени от Политехническия институт Ренселър в Ню Йорк. Новата технология ще се използва при наблюдаване процеса на зарастване на кости след фрактура.

Традиционно, пациентът посещава регулярно лекаря, а понякога се налага рентгеново изследване, което може да се избегне с помощта на сензори. Учените от Ренселър са създали малки безжични сензори, които се имплантират в костната тъкан и позволяват в режим на реално време да бъдат последени редица важни показатели, включително натоварване, деформация, преместване, температура.

Сензорите не се нуждаят от вграден в тялото източник на енергия, за да работят. Те получават необходимата им енергия, докато четат данни от външни устройства по технология, сходна с RFID. В момента сензорите са налични само във вид на прототип. Изследователите обещават скоро технологията да бъде на разположение на ортопедите.

Коментари по темата: „Сензори в тялото ще заменят рентгена”

добавете коментар...

  1. Chanel

    Е, да, то най-интересните изобретения първоначално изглеждат ненужни. Някои си остават ненужни, а без други вече не можем. 🙂

  2. User

    ЯМР е предостатъчен за да направи всичко и не е вреден

Коментар