Обама лансира проект за защита на личните данни

Администрацията на Барак Обама предложи законопроект за защита на личните данни на интернет потребителите. По замисъл, документът дава на властите по-големи права за контрол над интернет гиганти като Google и Facebook, предаде Ройтерс.


Барак Обама застана зад нов законопроект за защита на личните данни в интернет
 

Законопроектът няма да наложи преки задължения на компаниите, но е част от план за разширяване на възможностите на американците да контролират как личните им данни се използват в интернет.

Предвидени са седем защитни мерки. Така например, потребителите ще имат възможност да контролират какви данни попадат в интернет компаниите, а последните, от своя страна, ще са длъжни да съобщават по какъв начин ще се използват данните.

Компаниите освен това ще трябва да обезпечат сигурна обработка на данните. Законопроектът ограничава също така обема на личните данни, които могат да получават компаниите.

По-рано Google съобщи, че планира от 1 март да опрости изискванията за сигурност, като обедини данните за потребителите на 60 различни услуги. Европейски регулатори обаче поискаха от компанията да отложи въвеждането на новата политика за конфиденциалност, докато не се убедят, че персоналните данни ще бъдат достатъчно защитени.

Коментар