Преходът към лятно време води до кибербезделие

Преходът към лятно часово време, който практикуват редица страни, вкл. България, не носи нито икономически, нито социални ползи, твърди американско изследване. Вместо това се появяват странични феномени, като например кибер безделие.

Оказва се, че преместването на стрелката на часовника с един час напред води до намаляване на времето за сън с 40 минути, съобщи Christian Science Monitor. В резултат, намалява вниманието на работниците и средно с 8,4 минути на час се увеличава „нищо неправенето” – занимания от рода на безцелно сърфиране в интернет, проверка на е-пощата и др.

Проучването установява, че в първия понеделник от прехода към лятно часово време, търсачките регистрират увеличен брой заявки за търсене по youtube, facebook и други интернет услуги, които не са свързани с работата. От следващия понеделник ситуацията започва да се нормализира.

Твърди се също, че някои работодатели са склонни да репресират служителите, отдадени на кибербезделие. Специалистите съветват да се подхожда по-меко към решаване на подобни проблеми и да се дава време за лични нужди на подчинените.

Според изследователи от Университита в Алабама, преходът към лятно часово време може да причини заболявания на хората, особено на тези, които не заспиват до късно през нощта.

Коментар