Трима китайци ще скачват космически кораби

Китай подготвя първото в историята си пилотирано скачване в космическото пространство. Трима астронавти ще се отправят в мисия със задача да скачат своя кораб с безпилотен апарат, който вече е на орбита.

Tiangong-1 бе пуснат в космоса миналата година. Неговата мисия е да действа като точка за среща с други космически кораби. Tiangong-1 вече се скачи успешно с Шънджоу 8 през 2011 г. в изцяло автоматизиран процес, припомня space.com.

Сега Китайската национална космическа администрация (CNSA) иска да осъществи първата пилотирана „докинг” процедура. Тримата астронавти ще излетят на борда на кораба Шънджоу 9 и ще го насочат към Tiangong-1. След това ще се опитат да скачат двата космически апарата.

Мисията е от критично значение за китайската космическа програма, тъй като страната планира да изгради собствена 60-тонна космическа станция до 2020 г. Постиженията на CNSA в последните девет години са наистина забележителни, коментират експертите в областта.

Шънджоу 9 ще излети от центъра за изстрелване на спътници – Jiuquan Satellite Launch Center. Точна дата на старта не се съобщава от CNSA.

Ако мисията се увенчае с успех, Китай ще се превърне в сериозна космическа сила с възможност за пускане на пилотирани совалки между космоса и земята. Тя ще може да изпраща хора и лаборатории на космически станции.

Освен това Китай има амбиция да прати хора на Луната до края на десетилетието. Като се има предвид размерът на инвестициите, които държавата налива в CNSA, вероятността това да се случи е много голяма.

Коментар