Google спасява „умиращи” езици

Около 50% от общия брой езици са обречени на изчезване към 2100-та година, алармира Google. Сред тях например са арагонски, навахо и коро, на който се говори в някои малки територии в североизточна Индия.


Малцина употребяват езика "коро", който е застрашен от изчезване, но Google ще се опита да го запази
 

Изчезването на подобни езици няма да нанесе физическа  вреда на човечеството, но ще пострадат науката, изкуството и културата. За да предотврати това, Google стартира мащабен проект за защита на лингвистичното разнообразие в света.

Интернет гигантът ще съхранява древни езици, употребявани от само неколкостотин хиляди души. Компанията пусна сайт, на който потребителите могат да слушат звученето на редки езици и национални песни, да прочетат ръкописи на древните индийци и др.

Езиците имат свой живот и постоянно се променят. Измирането на езици не е ново явление. Но скоростта, с която това се случва днес, е безпрецедента и страшна, отбелязва Google.

Около половината от общо 7000 живи езика са застрашени от изчезване в близките 100 години. Ето защо Google предлага достъпна за всички технология, която може да промени радикално ситуацията и да предотврати измирането на езиците.

по темата: „Google спасява „умиращи” езици”

добавете коментар...

  1. Koro

    коро се говори точно в район на североизточна индия

  2. Изумен

    Арагонски се говори в Испания, навахо – в САЩ. А не в Индия.

Коментар