Чип получава енергия от окръжаващата среда

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) изобретиха чип, който може да черпи енергия от окръжаващата го среда, вкл. от светлина, топлина и вибрации. Разработката е сериозна крачка напред към създаване на датчици без вътрешни източници на енергия от рода на батериите, съобщи Phys.org.

 

И досега различни изследователски екипи имаха постижения в тази област, като използваха един от възможните източници на енергия – светлина, топлина или вибрации. В новата разработка на MIT учените обединяват всички източници, а полученият чип е много по-ефективен.

Микросхемата може да събира енергия от преместването на отделните части на човешкото тяло, например – при ходене, или от разликата в температурата на тялото. Датчиците с подобен чип могат да се ползват за снемане на параметри на организма и да работят практически вечно.

Технологията е приложима и транспортната индустрия, където датчици с иновативния чип ще информират за състоянието на конструкциите, събирайки енергия от вибрациите на преминаващите по мостове коли или влакове. Несъмнено, едно от най-полезните приложения ще бъде в медицината, например за създаване на „вечни” пейсмейкъри, които поддържат ритъма на сърцето в нормални граници.

Основната трудност при подобни чипове в момента е създаването на електрическа схема, която да обработва няколко източника на енергия с различна мощност. По правило, проблемът се решава с автоматичен избор на източника, който дава максимална мощност. Този подход обаче не е ефективен, тъй като енергията от останалите източници се изразходва напразно.

Учените от MIT са успели да получават енергия от всички източници едновременно. Това се постига с помощта на кондензатори, които натрупват заряд от други източници, докато захранването на чипа се извършва от основния източник.

Втората важна задача пред екипа е била да минимизира консумацията на енергия от чипа. Обикновено захранването се реализира чрез батерия или кондензатор с повишен капацитет. Енергията постъпва към тях и след това – към основната верига. Схемите на новия чип се захранват директно от източника на енергия, което според специалистите на MIT, e повишило значително ефективността.

Коментар