Ядреният космически двигател готов след 5 години

Опитен образец на ядрен космически двигател ще бъде готов след 5 години, съобщи Роскосмос. За проекта се знаеше отдавна, но за първи път руснаците се ангажират с конкретна дата кога ще имат ядрен двигател за космически кораби.

Много специалисти смятат, че именно ядрената технология ще даде така желания тласък на космическите изследвания, които от десетилетия тъпчат на едно място, като изключим последните открития на телескопа Хабъл.

„Мисля, че ще имаме опитен образец през 2017 г. и тогава ще трябва да решим дали да правим летяща машина или не”, заяви директорът на Роскосмос Владимир Поповкин пред РИА Новости. Космическата агенция ще похарчи около 17 милиарда рубли, или 522 млн. долара по сегашния курс, в рамките на проект с продължителност девет години. Целта е създаване на кораб, който може да извършва далечни космически полети с помощта на ядрен двигател.

И по-рано учените се опитваха да конструират ракетен ядрен двигател, при който работното вещество, създаващо тягата, се нагрява непосредствено в реактора. Подобни конструкции обаче имаха твърде висока радиоктивност.

Новият проект предполага използване на реактивен двигател, при който тягата се създава от ускорен с електрическо поле поток от йони. Ядреният реактор доставя необходимия за този процес електрически ток, без радиоактивни вещества да попадат във външната среда. Предполага се, че като работно вещество в двигателя ще се използва ксенон.

НАСА и учени от университета на Алабама също разработват термоядрен двигател за космически кораби. Твърди се, че новият двигател ще намали времето за полет до Марс от 6-8 месеца до 6-8 седмици.

Коментари по темата: „Ядреният космически двигател готов след 5 години”

добавете коментар...

  1. читател

    И как ще хвърчи това нещо? ще взривява атомни бомби след себе си 🙂

Коментар