Вдигат паметник на Стив Джобс в Санкт Петербург

Стив Джобс ще бъде увековечен с паметник в Санкт Петербург. В момента тече конкурс за най-добра идея, организиран от комерсиална организация, съобщи РИА Новости.

Победителят в конкурса ще стане известен през август и ще получи като награда таблет iPad. В състава на журито влизат професионалисти от ИТ сферата, като същевременно ще бъде взето предвид и гласуването в интернет. Все още няма решение за мястото на паметника.

Санкт Петербург се счита за руския ИТ център. В града се намират едни от най-известните университети, вкл. ленинградската школа за програмиране, а студентите, учещи там, регулярно печелят международни състезания.

Популярността на Стив Джобс продължава да расте и след смъртта му. Наскоро властите в бразилския град Жундиаи, близо до Сао Паоло, решиха улица да носи името на съоснователя на Apple.

Унгарската компания Graphisoft пък издигна в Будапеща бронзова статуя на Стив Джобс висока 2 метра. Творението на скулптора Ерно Тот представя Стив Джобс облечен в типичните за него поло, дънки и маратонки, с кръгли очила и iPhone в ръката.

Коментар