Екзоскелет от 3D принтер помага на малко момиче

Двегодишно момиче, лишено от възможността да движи ръцете си, получи шанс за нов живот благодарение на роботизиран екзоскелет, отпечатан на 3D принтер. Сега детето може само да движи ръчичките си – за първи път в живота си, съобщи gizmodo.com.

Ема е родена с артрогрипоза – вродено заболяване, при което не може да вдигне собствените си ръце, макар и да ходи. Екзоскелетът е направен от материал, подобен на този на играчките Лего, с помощта на 3D принтер. Stratasys Dimension е „отпечатал” протеза, която е достатъчно лека, за да може малката Ема да продължи да се разхожда свободно.

Екзоскелетът е разработен въз основа на друг образец на роботиката, създаден от Алфред И. Дюпон – болница за деца в Уилмингтън, Делауеър. Роботизираният WREX (Wilmington Robotic Exoskeleton) е ортопедичен апарат за ръцете, който помага на децата с много малко сили да движат ръцете си в пространството.

WREX е в състояние да помогне на страдащите от артрогрипоза на възраст около шест години, но е вграден в инвалидна количка и твърде тежък и обемист, за да може да го използва дете на две години.

Ето затова се намесва 3D „печатът”. Създаването на подобен лек екзоскелет на ръка би било изключително трудно, но 3D технологията за печат е позволила на изследователите от болница „Алфред И. Дюпон” не само да да персонализират WREX спецификациите за Ема със собствения си CAD софтуер, но и след това да „отпечатат” точно тази спецификация.

Естеството на 3D печата прави доста лесно и мащабирането на производството – Dimension 3D принтерът на Stratasys е направил лесно за лекарите на Ема да създадат роботизирано „сако”, което да следва нейния растеж, а след това и на още четиринайсет други деца-пациенти.

Досега сме чували за какви ли не приложения на 3D печата – за кулинарни приложения, за военни дела, за мода, за исторически и спортни приложения – но начинът, по който 3D печатът може да променя живота на деца като Ема са сред най-ценните приложения, които можем да си представим за тази технология.

Коментар