Устройство позволява на слепите да „виждат”

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха иновативно устройство EyeRing, което позволява на хора с увредено зрение да „виждат”. Снабдено с камера, устройството разпознава попадналите в кадър обекти и казва на потребителя какво представляват.

EyeRing определя не само типа на предмета, но и неговия цвят. В допълнение, то различава банкноти и монети с различна стойност и информира потребителя за цената на една или друга стока, съобщи Gizmag.com.

Устройството може не само да различи стойността на банкнотите, но и да установи дали те са истински или фалшиви. При откриване на фалшификат, то издава предупредителен звуков сигнал. EyeRing може също да чете произволен текст.

За пълноценното използване на устройството са необходими смартфон или таблет, които получават направените от EyeRing снимки през Bluetooth връзка и възпроизвеждат глас. За преобразуването на текст или изображение в глас помага специален софтуер.

Учените от MIT вярват, че EyeRing ще бъде от голяма полза за слепите, както и за хора със значително отслабено зрение, които не искат да носят очила с дебели стъкла, дори и за деца. Подрастващите не обичат да четат книги, особено когато са във ваканция през лятото, а EyeRing може да ги улесни в това задължение, налагано от учителите.

Серийното производство на EyeRing се очаква да започне скоро, като в момента все още се провеждат редица изпитания. Ориентировъчната цена на устройството засега не е известна.

Коментар