Учени създадоха “убиеца” на силициевия транзистор

Учени от университета в Манчестър създадоха най-малкия транзистор. Професор Андре Гейм и доктор Костя Новоселов са използвали за целта най-тънкия материал, известен като графен (Graphene).

Новият транзистор е тънък 1 атом и широк 20 атома, съобщава dailytech.com. Графенът, форма на въглерода (carbon), е алтернатива за по-нататъшната миниатюризация на електрониката, тъй като силициевата технология вече достига своите предели.

Разработката на учените от Манчестър отваря вратите за създаване на супер бързи компютърни чипове с размери, невъзможни при използване на стандартните силициеви транзистори. Според експертите, електронната индустрия ще се сблъска с най-голямото предизвикателство в следващите 20 години, поради изчерпване на възможностите за миниатюризация на силициевата технология.

Транзисторите от графен бяха създадени преди две години, но досега страдаха от един много сериозен недостатък. Разработчиците не успяваха да сведат “теча” на ток до нула, т.е. да ги приведат в напълно изключено състояние. Това ги правеше неприложими в компютърните чипове и електронни схеми.

Учените от университета в Манчестър твърдят, че са решили проблема и вече имат напълно функционален и стабилен транзистор от графен. Той остава стабилен и проводящ, дори когато е широк само няколко нанометра. Подобно поведение контрастира с възможностите на всички останали материали, вкл. силициевите транзистори, които оксидират, разпадат се и стават нестабилни дори при 10 пъти по-големи размери.

Екипът от разработчици на новия транзистор вярва, че графенът ще замени успешно силиция. Комерсиални електронни схеми на негова база обаче не могат да се очакват по-рано от 2025 година, смятат учените.

Коментар