Intel улеснява избора на облачни услуги

Центърът за данни преминава през трансформация, поради безпрецедентния ръст на устройства, свързаност и данни. Промените са в посока по-добра и по-бърза свързаност, повече интелигентност, добавяне на повече услуги и съхранява повече данни. ИТ организациите могат да се възползват от анализи на голям обем от данни и, използвайки високопроизводителни компютърни инструменти, да предоставят бързо по-добри продукти и услуги.

На форума за разработчици IDF в Сан Франциско Intel обяви нова програма Cloud Finder, която улеснява търсенето и подбора на доставчици на облачни услуги. Изборът на подобен доставчик може да бъде предизвикателство, предвид множеството фактори, които трябва да се имат предвид. Intel Cloud Finder помага за опростяване на този процес с онлайн инструменти и ресурси, които намалят продължителността на процеса по търсене и споделят информация за най-добри практики и стратегии за използване на публичния облак.

Intel си сътрудничи с водещи облачни доставчици, за да предложи обширна оценка на техните услуги според ключови критерии като сигурност, ползваемост, качество, наличност, технологии и специфични бизнес аспекти на тяхното предложение. Новата програма дава възможност на корпоративните ИТ мениджъри, които взимат решения, да използват информацията за проучване, сравнение и закупуване на публични облачни услуги за техните компании.

Програмата е в напреднал етап с повече от 13 от водещите доставчици на облачни услуги. Тя допълва програмата Intel Cloud Builders, която беше представена преди повече от 2 години и предоставя референтни архитектури на клиентите, които искат да ускорят изграждането на своята облачна инфраструктура. Заедно, тези онлайн ресурси и инструменти дават на корпоративните ИТ мениджъри информация за планиране и изграждане на частни облаци и прилагане на публични облачни услуги.

Друга ключова тенденция са големите обеми данни, двигател за които са  “интернет на нещата” (IoT). Intel прогнозира, че към 2015 г. ще има 15 милиарда свързани устройства, които ще генерират огромно количество данни. За да отговори на това предизвикателство и да опрости  “интернет на нещата”, Intel обяви рамката Intel Intelligent Systems Framework – комплект от интероперативни решения, проектирани да позволят свързаност, управляемост и сигурност между устройствата по последователен и с възможност за надграждане начин. Веднъж анализирани, големите обеми данни могат да помогнат на компаниите да увеличат ефективността си и да създават печеливши услуги, предлагайки същевременно по-вълнуващи изживявания за потребителите.

Intel обяви също, че работи с Amazon Web Services, където  неговите процесори Xeon E5 са част от оборудването, което обезпечава услуги за анализ на големи обеми от данни в облака. Клиентите на Amazon Web Services, сред които НАСА, имат достъп до компютърен клъстър – суперкомпютър от топ 500, като използват услугата за публичен облак, за да анализират големи обеми от данни.

Същевременно, Intel представи два нови процесора Xeon, предназначени за центрове за данни. Новите Xeon E5, известни по-рано под кодовото име “Ivy Bridge-EP,” са изпълнени по 22-нм производствен процес, който включва първите в света 3-D Tri-Gate транзистори и се очаква да бъдат в производство през 2013 г. Чиповете ще предложат повишена производителност, по-добра енергийна ефективност и хардуерно-базирани характеристики за сигурност като Intel Secure Key.

Фамилията Xeon E7, също 22-нанометрови, известни с кодовото наименование “Ivy Bridge-EX”, ще излязат на пазара през 2013 г. Ползите от тях ще са увеличена производителност, нови характеристики за надеждност и усъвършенствани хардуерно-базирани функции за сигурност като Secure Key и OS Guard.

Според проучване на Open Data Center Alliance (ODCA), прилагането на облака е с 15% по-бързо от предвижданията. Повече от половината от анкетираните членове на алианса имат намерения да прехвърлят над 40 процента от ИТ дейностите си към частен облак до 2015 г., а една четвърт са прехвърлили над 40 процента от дейностите си в публичен облак. ERP, човешките ресурси, финансите, продажбите и маркетинга са сред приложенията, които водят до широко приемане на облака сред компаниите.

Проучването показва, че 13 процента от анкетираните вече са направили решение за покупка на базата на изискванията на ODCA, много преди прогнозите на алианса. Към тях се очаква да се присъединят над две трети от членовете на организацията, които планират да интегрират моделите на употреба на ODCA в решения за покупка в рамките на следващите 24 месеца. До момента ODCA е публикувала 16 модела на употреба, покриващи сигурността, автоматизацията, прозрачността и други области.

Коментар