Хазартът по интернет расте с 15% годишно

Хазартът по интернет е една от най-бързо разрастващите се услуги в ЕС, с годишни темпове на растеж почти 15% и с прогнозни годишни приходи от 13 млрд. евро за 2015 г., по данни на Европейската комисия.

Услугите, свързани с хазартни игри в интернет, обхващат множество игри на късмета, като залагания за спортни състезания, покер, онлайн казина и лотарии, с 6,8 милиона потребители, участващи в един или повече видове хазарт по интернет. Съществуват обаче и хиляди нерегламентирани интернет страници за хазарт, често извън ЕС, до които потребителите имат достъп и които са свързани със значителни рискове, като например измами и пране на пари, посочва ЕК.

Хазартът по интернет е обект на различни национални разпоредби в Европейския съюз. Въпреки това държавите членки могат да ограничават изцяло или отчасти някои услуги, за да защитят обществените си интереси. Съществуващите нормативни, социални и технически проблеми обаче не могат да бъдат разрешени от държавите членки поотделно. Този факт се подсилва от трансграничния характер на хазарта по интернет.

Ето защо Комисията обяви план за действие, включващ ред инициативи за следващите две години, за повече яснота при регулирането на хазарта по интернет. ЕК не предлага законодателство на равнище ЕС за хазарта по интернет, а широк набор от мерки и общи принципи за защита.

Тази година Комисията ще създаде експертна група, за да улесни обмена на опит между държавите членки в областта на регулирането. Целта е развитие на един добре регламентиран, по-безопасен сектор на хазарта по интернет.

Изследванията сочат, че 75% от гражданите на ЕС на възраст под 17 години ползват интернет. Затова Комисията ще насърчава разработване на по-добри инструменти за проверка на възрастта и на филтри за интернет съдържание. Тя също така настоява за по-отговорно рекламиране и повишена осведоменост на родителите за опасностите, свързани с хазарта.

Освен защита на непълнолетните от подобни рискове, ЕК настоява за отговорност спрямо граждани и семейства, които вече са били жертва на пристрастяване към хазарта (между 0,5 и 3% от населението) или на други отклонения, свързани с хазарта, чрез търсене на ефикасни методи за лечение и предпазване.

Друга важна цел е предотвратяване на измамите и прането на пари чрез хазарт по интернет. Трансграничното естество на явлението пречи на отделните държави членки да приложат ефективни механизми за борба с измамите и затова е необходим подход, който да обедини ЕС, държавите членки и промишлеността.

Коментар