Индийски ВУЗ вдига духа с по-малко Интернет

 

Ръководството на Индийския технологичен институт (IIT), едно от най-големите специализирани висши учебни заведения в страната, взе решение да ограничени използването на Интернет от студентите в общежитията на института в град Бомбай. Тази стъпка била продиктувана от опасения за морала и духа на учащите се.
 
Според преподавателите, пристрастеността към сърфирането в Интернет, онлайн игрите и блоговете влияе отрицателно на трудоспособността на студентите, прави ги асоциални и даже склони към самоубийство, съобщава Ройтерс. От понеделник, 12 март, студентите от бомбайския IIT няма да могат да ползват Интернет в периода от 23 ч. до 00:30 ч. По мнение на администрацията, това ще спомогне за спасяването на учащите се от зависимост и ще ги принуди да си лягат по-рано.
По думите на декана Пракаш Гопалан, съвременните студенти даже не познават своите съседи по етаж и главната причина за това асоциално поведение е прекаленото им увлечение в Интернет. Гопалан се оплакал също така, че старата култура на общежитието е потънала в забрава, а духът на приятелство между студентите се е изпарил безследно. Което, според всички преподаватели, е нездрава тенденция.
Студентите от вузове като IIT обаче отдавна са си спечелили репутацията на депресивни хора, водещи неправилен начин на живот. За изминалите пет години в технологичните учебни заведения в Индия девет студенти са сложили сами край на живота си. В института в Бомбай за последните две години двама са посегнали на живота си, а още няколко опита за самоубийство са били предотвратени. 

Коментар