IBM прогнозира електроника с усещания

Електронните устройства ще придобият усещания в следващите пет години, прогнозира IBM в традиционния си анализ „The Five in Five”. Компютрите и други устройства постепенно ще се обогатяват с усещания за докосване, зрение, слух, вкус и обоняние. Когнитивните системи ще позволят възприемане с висока ефективност на големи обеми информация, отбелязва IBM.

Така например, до 2017 година с помощта на смартфони потребителите ще могат да „докоснат” физически недосегаем предмет. Това ще стане възможно благодарение на дисплеи с усъвършенствана обратна връзка, които взаимодействат с различни повърхности и влияят на поведението им.

Голям напредък ще отбележат и системите за машинно зрение, способни да разпознават, систематизират и анализират получените данни. Машинен слух ще определя слаби места на сградите и ще прогнозира евентуални разрушения.

Значително ще се повиши ефективността на апаратите, ползвани от хора с нарушен слух. Телефоните пък сами ще определят дали трябва да издават звук, в зависимост от това къде се намира потребителят – ако е на кино или на събрание, телефонът ще мълчи.

С помощта на усещане за вкус компютрите ще съставят менюта, които отговорят на вкусовите предпочитания на хората, като същевременно отчитат калориите и други параметри на храната.

Компютърното обоняние ще позволи на хората да получат по-подробна информация за отдалечени места. Например, при обаждане на приятел може да се разбере каква е атмосферата около него, дори здравето му, може ли той да застане зад волана и дали скоро ще има пристъп на диабет.

Коментари по темата: „IBM прогнозира електроника с усещания”

добавете коментар...

  1. maxobg

    а може би ще забраниш на приятеля си да шофира ,като го усетиш ,че е пил ,докато говориш по телефона,ама ,че глупости799

Коментар