Защо и как да бъдем легални потребители на софтуер

Защо и как да бъдем легални потребители на софтуер
Дали софтуерното пиратство е преднамерено, или не, то е нелегално и наказуемо по закон


Статията е подготвена по материали от пресконференция във връзка с легализационната кампания в България на софтуерния производител Adobe Systems, организирана с подкрепата на дистрибуторите BMG и BBS, както и на Сдружението на издателите на бизнес софтуер – BSA. Поради универсалния характер на темата, в статията не са цитирани продуктите на конкретна софтуерна компания.

11-05-2006
Софтуерното пиратство все още е значителен проблем в България. Много хора не си дават сметка, че свалянето на програма от интернет или споделянето на копие на софтуерна програма с приятел може да е софтуерно пиратство. Използването на нелицензиран софтуер прави компютърът уязвим за значителни рискове като вируси, съдебна отговорност и пробиви в сигурността. Независимо дали става дума за компютъра вкъщи, или в работата, одитът на софтуера е бърз и лесен начин да се уверите, че компютърът ви е чист и че не се излагате неволно на проблеми в сигурността или със закона.
За разлика от други неща, които се купуват, софтуерните приложения и шрифтове, които се придобиват, не принадлежат на потребителя. Вместо това, той става лицензиран потребител. Купува правото да използва софтуера, но не може да инсталира копия на други машини или да дава този софтуер на други колеги. Софтуерното пиратство е нелегалното разпространение и/или репродукция на софтуерни приложения или шрифтове за бизнес или лична употреба.
Дали софтуерното пиратство е преднамерено, или не, то е нелегално и наказуемо по закон. То води до задушаване на иновациите, пагубно е за успеха на бизнеса и може да доведе до загуба на клиенти, пари и репутация на компанията.
Четири съвета за почистване на вашия компютър:
1.Направете инвентаризация на инсталираните софтуерни продукти. Уверете се, че знаете какъв софтуер и коя версия е инсталирана на вашите компютри – и кой го използва.
2. Прегледайте своите лицензи. Стандартно всеки легално продаден софтуер включва и лиценз. Това е в сила независимо дали купувате софтуер за използване на една машина, софтуер, който ще се ползва в мрежа на няколко машини, или такъв, който получавате преинсталиран като част от система.
3. Създайте база данни за управление на софтуерните ви активи. Тази база данни трябва да съдържа цялата информация, извлечена от предишните стъпки, и трябва регулярно да се осъвременява и да отразява всяко изтриване, добавяне или ъпгрейд на софтуер.
4. Придобийте съответните лицензи за всички нелицензирани програми от представителя на съответната компания за България.
Видове софтуерно пиратство
Начините за нелегално разпространение и използване на софтуер са най-различни. Ето откритите досега:
Надвишена употреба
Значителен дял при софтуерното пиратство в България. Когато големи корпорации, правителствени ведомства или академични институции купуват по-малко софтуерни лицензи, отколкото всъщност са компютрите в организацията.
Копиране/Изтегляне
Когато служител копира служебен софтуер и го взима за лична употреба у дома си или го споделя с приятели;
Когато потребител купува софтуер и го споделя с приятели;
Когато пиратстван софтуер се сваля от интернет.
Академично изтичане на продукт
Когато академични продукти (предназначени да бъдат продадени на хора от образователните среди, които се ползват с отстъпка в цената) са нелегално продадени на хора, които не са част от образователната система.
Инсталиране
Когато нелицензиран софтуер се инсталира нелегално на твърдия диск на нов компютър, без да бъде снабден купувачът със софтуерни лицензи, медии, ръководства и т.н.
Подправяне (фалшифициране)
Фалшивият софтуер е голям бизнес в България, и нелицензираните продукти могат да бъдат продадени под много форми;
Както продажните, така и ОЕМ версиите могат да бъдат подправяни.
Продажба на дребно
Когато продуктите са подправени, копирани и продавани в магазини. Много често фалшифицираният продукт изглежда толкова истински, че потребителят не може да открие разликата.
ОЕМ
Софтуерен продукт, предоставен на системни интегратори на дисконтирана цена. Софтуерът е легален само когато е продаден с оригинален лиценз и хардуерна конфигурация.
Компилирани дискове
Когато се използва CDROM записващо устройство за копиране на софтуер. Тези дискове са заредени със софтуер на стойност хиляди долари, но се продават на символична цена, често под 100$.
Наем
Когато копия на софтуерни програми са нелегално давани под наем на клиенти, които често копират приложението на собствения си домашен компютър.
Интернет
Всяка форма на софтуерно пиратство, която въвлича интернет за търговия или разпространение на защитени от авторското право софтуерни програми.Има разнообразни начини, чрез които интернет пиратството може да се прояви:
Peer-to-Peer (P2P)
Технологията P 2 P позволява на потребителите да намират, споделят и разпространяват информация между работни станции, без да се свързват с
централен сървър. Същинските P 2 P програми (GNUTELLA,
FreeNet и други) не се зареждат от централен сървър и няма централно място, от което системата да може да бъде спряна.
Имейл
Електронната поща позволява на компютърните потребители да разпространяват пиратски софтуер, като прикачват файлове към съобщенията или като ги кодират в текста на съобщенията, така отпада нуждата за копиране на програми върху физическа медия. Употребата на електронна поща се използва също за реклама и допринася за последващата продажба на пиратски софтуер чрез имейл.
Новинарски групи
Новинарските групи са установени групи за дискусия в интернет, които работят като публична пощенска кутия за електронна поща. Докато повечето обслужват отговарящи на установените принципи предназначения, те също могат да бъдат средства за разпространението на пиратски софтуер. За да се облекчи свалянето,  софтуерът често се разбива на по-малки (1 – до 1.4 MB) файлове.
Интернет лафче – „ЧАТ ”( IRC)
IRC е интерактивна система за лафче в интернет в реално време, която ви позволява да видите какво другите пишат, докато го пишат. По този начин то е популярно средство за разпространяване на вести относно нови " горещи " пиратски сайтове, които позволяват сваляне. Както новинарските групи, групите за дискусия в IRC (" канали ") могат да бъдат употребявани, за да събират хора, които имат и хора, които искат определени файлове.
Сайтове за наддаване
Интернет достига до глобална публика, която е предразположена към покупка на софтуер онлайн. Вероятните купувачи могат да прегледат, избират и поръчват пиратски софтуер онлайн през уебсайтове и иначе легитимни сайтове за пазаруване през интернет като електронни търгове. Селекцията на предложенията се разширява, включва пиратски дискове, компилирани дискове и др.
Протокол за файлов трансфер (FTP)
FTP е стандартният компютърен език, който позволява размяната на файлове бързо и лесно, чрез качване и сваляне на софтуерни програми. Използвани от софтуерни пирати, те улесняват разпространението на големи количества защитени от авторското право софтуерни програми.
Десет причини, поради които е важно да бъдем отговорни потребители на софтуера:
10. Копирането на софтуера на подкопава политиките срещу нарушаване на собствеността на компаниите.
9. Правилното управление на софтуера спестява време и пари и прави потребителите на компютри по-продуктивни.
8. Нелицензираният софтуер е един от първостепенните източници на компютърни вируси и може да унищожи ценни данни.
7. Нелицензираният софтуер е много по-вероятно да се повреди, оставяйки компютрите и информацията в тях безполезни.
6. Не можете да очаквате никакви гаранции или поддръжка за нелицензиран софтуер и не получавате достъп до ъпгрейди/ъпдейти.
5. Цената за споразумение при установено софтуерно пиратство обикновено далеч надхвърля тази, платена от компания при купуване лицензиран софтуер.
4. При определени обстоятелства излагате организацията си на риск от внезапни проверки, изземане на доказателства, включително вашите проекти, вашата работа, вашите компютри, дискове и друго оборудване.
3. Всяка година BSA (Сдружението на издателите на бизнес софтуер) получава сигнали по антипиратската гореща линия и разследва хиляди компании, подозирани в кражба на софтуер.
2. Софтуерното пиратство може да доведе до иск от страна на компаниите производители на софтуер за нарушение на авторски права по гражданското и наказателното законодателство.
1. И причина номер едно, трябва да използвате софтуера така, че да е в съответствие с лицензното споразумение с крайни клиенти.

по темата: „Защо и как да бъдем легални потребители на софтуер”

добавете коментар...

  1. gustav

    Макар никъде в статията да не се споменава дори, но има безплатен софтуер за всички нужди. Той често се изчерпва с думата Линукс, но всъщност се има предвид многообразието от софтуерни пакети събрани в една GNU/Linux дистрибуция. Такива са Mandriva, Ubuntu, Slackware, Red Hat, Fedora и др.
    Тези дистрибуции можете да ги изтеглите и инсталирате на колкото искате компютри напълно свободно. Повече за тях научете от http://www.linux-bg.org. Множество фирми предлага и платена поддръжка, ако е необходимо

Коментар