Президентът на Microsoft International на публична дискусия в СУ

На 19 февруари г-н Жан-Филип Кортуа, президент на Microsoft International, ще се срещне с български студенти в София по време на публична дискусия за възможностите за образование и предприемачество, които програмата Microsoft YouthSpark може да предостави на младите хора в страната. Събитието ще се проведе в Aулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България, проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и Кирил Русев, съосновател на Nimero и победител в технологичния конкурс Imagine Cup в България, също ще вземат участие в дискусията.

Жан-Филип Кортуа ръководи глобалните продажби, маркетинг и услуги на Microsoft International – област, която включва повече от 100 страни по света (без Северна Америка). Като президент на Microsoft International Кортуа управлява стратегическото планиране, глобалните операции и ключовите инициативи за растеж в развитите и развиващите се пазари. Бил е съпредседател на работната група на инициативата „Global Digital Force Divide“ на Световния икономически форум и на работната група за информация и комуникационни технологии на Европейската комисия. През 2009 г. Жан-Филип Кортуа е бил посланик на ЕС за годината на творчеството и иновациите, а през 2011 г. е обявен за един от „25-те най-влиятелни личности в технологичния сектор“ на „Уол стрийт джърнъл“ за Европа.

Microsoft наскоро обяви подписването на меморандуми за разбирателство с три общоевропейски организации – Европейския младежки форум, Телецентър Европа и Junior Achievement – Young Enterprise като част от ангажимента си за създаване на възможности за 300 милиона млади хора от цяла Европа. В допълнение към тези три регионални партньорства Microsoft ще предостави и 27 грантове, насочени към нестопански организации с фокус към младежта, в 25 страни в цяла Европа (включително България). Тези партньорства са част от Microsoft YouthSpark – глобална инициатива, чиято цел е да даде възможност на младите хора да планират и реализират пълния си потенциал като ги свързва с по-големи възможности за образование, заетост и предприемачество.

Според неотдавнашни проучвания безработицата сред младите в ЕС се е повишила с 50% от началото на световната икономическа криза и е засегнала младежи на възраст между 15 и 24 години.

Microsoft подкрепя неправителствените организации в Европа от 2003 г. насам. През последните три години компанията е предоставила субсидии на стойност 353 млн. евро на 30 000 организации. През март 2012 г. 17 европейски организации в областта на младежката заетост са получили 1,5 млн. евро под формата на стипендии и още 170 млн. евро под формата на софтуер, а през 2013 г. инициативата ще продължи във всички 27 страни-членки на ЕС. 

Коментар