Колело под наем чрез смартфон навсякъде по света

Ако пътувате често из хубавите европейски градове, можете да вземете лесно велосипед под наем

Ако пътуваш често из хубавите европейски градове, можеш да си вземеш лесно велосипед под наем

Нова инициатива прави възможно най-сполучливите мобилни приложения да се разгърнат глобално – лесно и бързо. Представи си за момент, че…. се намираш в някой от хубавите европейски градове като Стокхолм, например, и можеш чрез смартфона си да вземеш велосипед под наем, за да се разходиш из центъра. Искаш ли?

Но как става това, пита се човек. За целта ти трябва само едно приложение, в което дори не е нужно да се регистрираш. То изисква да потвърдиш пред мобилния оператор, че искаш да ползваш услугата “велосипед под наем”.

Избираш си колелото от обществен вело-паркинг. На калника на предното колело на велосипеда ще видиш номер – трябва да го въведеш в полето, което смартфон-приложението ти предлага в този момент. Скобата, която държи велосипеда заключен на обществения паркинг, моментално щраква и се отключва. Яхаш колелото и потегляш.

Когато ти омръзне да се разхождаш на две колела, достатъчно е да “закопчаеш” велосипеда на най-близкия обществен вело-паркинг, който видиш. Приложението на смартфона ще ти покаже колко ти струва тази разходка. Но няма нужда да плащаш сега. Сумата се прехвърля към месечната ти сметка за телефона.

А ако пътуваш често из хубавите европейски градове, можеш да вземаш велосипед под наем по същия начин – във всеки от градовете. Представи ли си го?

А сега обратно към реалността. Въпросното приложение не е измислица, то е факт, но все още не е въведено в употреба из Европа. Това тепърва предстои. Системата едва направи своя дебют на Световния мобилен конгрес в Барселона снощи.

OneAPI

Приложението е едно от първите, разработени по програмата OneAPI на Световната GSM асоциация (GSMA). Това е глобална инициатива за предоставяне на приложни програмни интерфейси (APIs), които да позволяват на разработчиците да създават приложения, използващи възможностите на мобилните мрежи – съобщения, автентификация, плащания и локационни услуги – разгръщайки се върху мрежите на множество оператори.

Когато ти омръзне да се разхождаш на две колела, достатъчно е да “закопчаеш” велосипеда на най-близкия обществен вело-паркинг

Когато ти омръзне да се разхождаш на две колела, достатъчно е да “закопчаеш” велосипеда на най-близкия обществен вело-паркинг

Това означава, ако се върнем към горния пример с приложението за велосипед под наем, че всички европейски оператори биха могли да поддържат въпросното приложение за велосипеди под наем в своите мрежи и да го предлагат на клиентите си – а един потребител, който пътува из Европа, може да наема велосипеди в който и да е европейски град.

Всички наеми ще се натрупват на телефонната му сметка. Той няма да се чуди как да плати за всяко колело, което е карал.

Разбира се, със същата сила важи и твърдението, че това удобство би могло да е достъпно не само за Европа, но и за целия свят. Стига всички мобилни оператори да се включат в OneAPI.

До момента своето участие в платформата са потвърдили най-големите имена в телеком индустрията като AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Vodafone, Rogers, Bell Canada, Telus. Самото приложение пък може да се адаптира не само за велосипеди под наем, но и за коли под наем, а защо не и за плащане на таксите за “синя” и “зелена” зона.

Нови пазари за разработчиците

За създателите на софтуерни приложения за мобилни устройства това е добра новина. Сега умните програми, които създават, лесно ще могат да се разгърнат върху мобилните мрежи на повече оператори, в повече страни, сред десетки пъти повече потребители.

Новият подход означава и нови възможности за самите оператори. В последно време те се възприемат почти като “жертва” на доставчиците на съдържание и онлайн услуги – така наречените OTT (доставчици на онлайн-услуги и данни, които нямат контрол върху мрежата – такива като Facebook, YouTube, MySpace и др.).

“Докато ние инвестираме в мрежов капацитет, OTT обира печалбите от това”, сподели наскоро шефът на Deutsche Telecom Рене Оберман. Той обаче е категоричен, че операторите трябва да възприемат по-отворен модел на поведение, в който си партнират с OTT и други играчи на пазара. OpenAPI дава възможност именно за такива нови партньорства, които носят печалба не само за създателите на нови приложения, но и за операторите, които ги правят достъпни за потребителите.

Коментар