Facebook купи рекламна услуга от Microsoft

Сделката за Atlas ще помогне на социалната мрежа да подобри своите маркетингови продукти

Сделката за Atlas ще помогне на социалната мрежа да подобри своите маркетингови продукти

Facebook купи от Microsoft услугата Atlas, която се използва за дистрибуция на реклами, управление на маркетингови кампании и оценка на ефективността на онлайн рекламата.

Придобиването ще позволи на най-голямата социална мрежа в света да оптимизира рекламните си продукти и потенциално да помества своя реклама на външни сайтове.

Условията на сделката не се съобщават, но е известно е, че екипът на Atlas ще се присъедини към Facebook.

Microsoft придоби Atlas Solutions заедно с покупката на aQuantive за 6,3 милиарда долара през 2007 г., но в последните години се опитва да се отърве от нея. През 2012 г. Microsoft доброволно отписа от печалбата си около 6,2 милиарда долара, за да покрие издръжката на неудачната инвестиция в рекламната услуга.

Продажбата на Atlas е косвено доказателство, че Microsoft се отказва от амбициите си на пазара за онлайн реклама. Компанията ще продължи да продава реклама, но основно в своите сайтове и продукти.

Facebook, от своя страна, ще може с Atlas да развие мрежа за дистрибуция на реклама на външни сайтове, подобно на мрежата на Google. Сделката ще помогне също така на социалната мрежа да подобри своите маркетингови продукти, пише Уло Стрийт Джърнъл.

Едно от ключовите предимства на Atlas е възможността за проследяване на онлайн покупките на потребителите и влиянието на интернет рекламата върху тях. Така например, ако потребителят купи онлайн дадена стока, Atlas показва на кои сайтове потребителят е видял реклама на продукта в последните дни.

Facebook се опитва всячески да монетизира огромната си аудитория от над 1 милиард души по целия свят. Компанията планира да разшири възможностите на Atlas както за десктопи, така и за мобилни устройства. Към момента рекламата носи около 84% от приходите на социалната мрежа.

Коментари по темата: „Facebook купи рекламна услуга от Microsoft”

добавете коментар...

  1. asds

    слагайте adblock+

    иначе става страшно 🙂

Коментар