Фондация за свободен софтуер ще наказва Novell

Фондацията за свободен софтуер обмисля да забрани на дистрибутора на Linux софтуер Novell да използва новите версии на кода. Изявлението беше направено вчера, а мярката цели да накаже Novell за подписването на патентна сделка с Microsoft, писа informationweek.com, позовавайки се на Ройтерс.

Този ход на Free Software Foundation ще се приложи за група от програми, познати като операционната система GNU. Linux е конкурент на Windows и се разпространява от Novell и дузина други конкуренти на Microsoft. Това е най-харесваната версия с отворен код – софтуер, който потребителите могат да получат безплатно, а разработчиците да свалят и модифицират колкото си искат, стига да споделят публично направените промени.

Novell е една от двете компании, която направи доста печеливш бизнес, продавайки свои собствени версии на Linux и техническа помощ, поддръжка и други услуги към тях. Финансовите анализатори казват, че компанията я очакват тежки времена, свързани с поддържането на едно добро конкурентно ниво на своите версии на Linux с тези на нейния по-голям конкурент Red Hat, ако загуби достъп до бъдещите ъпгрейди на софтуера GNU.

Според Global Equities Research, ако бъде отнет достъпът на Novell до модификациите на GNU, то компанията ще трябва да прави допълнителни разходи в размер на $200 милиона годишно, за да остане конкурентноспособна. Тези разходи ще бъдат свързани с изследване и разработване(R&D) и с маркетинг.

Членове на общността на свободния софтуер нападнаха Novell за сделката с Microsoft и по-специално заради споразумението, че Microsoft няма да съди потребителите на Linux на Novell. Те казаха, че това споразумение съдържа в себе си тезата, че Microsoft държи патентни права, за които може да твърди, че са били нарушени от потребителите на Linux.

Free Software Foundation пусна проект на споразумение за лиценз, покриващ нейния софтуер, наред с още хиляди компютърни програми с отворен код, които разработчиците са решили да приспособят към своите нужди.

Непредвиденото споразумение между Microsoft и Novell, обявено през ноември, представлява огромна заплаха за потребителите на безплатен софтуер, казват от фондацията и добавят, че мотат да приемат проект за лиценз, за да се борят с нея. Уговорки като сделката между Microsoft и Novell са подигравки със свободния софтуер, смятат във фондацията и са решени да направят всичко по силите си, за да спрат Microsoft-Novell.

Проектолицензът, познат като GPLv3, вчера беше пуснат на уеб сайта gplv3.fsf.org за дискусия в рамките на 60 дни. Ако фондацията реши да забрани на Novell продажбата на GNU програми, това може да бъде включено в лиценза, преди той да влезе в сила в края на юни.

Коментар