Софтуер позволява отдалечено управление на дома и офиса

Системите за управление на дома чрез смартфон или таблет са един от най-перспективните сегменти от пазара

Системите за управление на дома чрез смартфон или таблет са един от най-перспективните сегменти от пазара

Софтуерната компания Орак Инженеринг разработи система, която позволява управление на дома и офиса директно от смартфон или таблет. Orak R6 PMS, представена на Световния мобилен конгрес в Барселона, обединява мобилни технологии и концепции като NFC (пренос на данни на близки разстояния), LBS (услуги, базирани на местоположението) и домашна автоматизация.

Системата поддържа управление от разстояние на всички елементи в един дом – например електроуредите – и предлага екстри като интелигентен списък за покупки. В допълнение, Orak R6 PMS управлява, отчита и разплаща самостоятелно всички битови сметки, като така елиминира грешките от инкасаторите.

За офис и бизнес сгради са предвидени допълнителни възможности, като например контрол върху заетостта, плащанията и различните услуги, които обитателите използват. Системата е оптимизирана в частност за хотели и заведения.

„През последните години мобилните оператори отчитат сериозен спад на приходите си от традиционно силни сфери като гласовите услуги и кратките съобщения. Това ги принуждава да търсят нови източници на приходи, които да компенсират този спад. Очакванията са именно сфери като интелигентните домове и комуникациите „машина – машина“ да създадат тези нови приходоизточници”, коментира Красимир Стоянов, главен изпълнителен директор на Орак Инженеринг.

Коментар