CIO-тата еволюират към стратези

Ролята на ИТ директора ще става все по-стратегическа, сочи американско проучване

Ролята на ИТ директора ще става все по-стратегическа, сочи американско проучване

Професията на ИТ директора е една от най-коментираните на фона на бързо променящия се технологичен пейзаж. Изследване на американски учени сред стотици млади CIO показва как ще еволюира тази все по-ключова длъжност в корпорациите.

На младото поколение CIO и на бъдещите ИТ директори, които в момента учат в университетите, им предстои да се сблъскат с кардинално нови задачи, твърдят учените от Университета в Скрентон, Пенсилвания. Концепцията на професията, способностите и уменията, необходими на CIO-тата, ще претърпят значителни промени, смятат анкетираните млади ИТ директори, както и професори от колежи и университети, отговорни за обучението на бъдещите CIO-та.

Най-голямо влияние върху професията CIO ще окажат сфери като превръщането на ИТ в потребителска стока, облачните технологии, сигурността и съвместимостта. Изненадващо, никой от анкетираните не споменава виртуализацията и бюджетните ограничения. За виртуализацията се говореше като за удивителна технология, която позволи създаване на гъвкави условия на работа и повиши ефективността, но според почти всички анкетирани тя е повлияла слабо на работата на CIO-тата.

Що се отнася до бюджета, повечето участници в проучването отбелязват, че това е вечен проблем за ИТ и затова не може да предизвика никакви промени в професията CIO.

Главна отличителна черта на бъдещия CIO ще стане активното участие във вземането на стратегически решения. От ИТ директора с висше образование се очаква работа на значително по-високо ниво – той трябва да способства развитието на компанията, да предлага иновационни решения за подобряване на бизнес процесите, отношенията с клиентите и обучението на персонала, смятат анкетираните.

Новият CIO ще бъде на първо място организатор и посредник. ИТ отделите на бъдещето ще играят не само ролята на интегратори и доставчици на различни услуги, но и на консултанти и експерти. Професията CIO ще се упражнява в бъдеще много по-тясно с бизнеса, поради което е особено важно ИТ директорът и останалите мениджъри да намерят общ език.

Коментар