Как един ИТ директор на университет стана милионер

Когато директорската заплатата не е достатъчна, идват изкушенията от кражба и измами
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ директор на голям университет може да получи 20 години затвор за измама на ръководството и доставчиците на компютърна техника, в резултат на което той стана милионер в рамките на пет години. Хитрият мениджър препродава държавни компютри и печели от това години наред.

Бившият CIO на Университета Уебстър (Мисури, САЩ) Роналд Симпсън беше хванат в невероятно по мащабите си измамна схема. В продължение на няколко години той грубо е мамил ръководството на университета и е препродавал компютърна техника, закупена за нуждите на учебното заведение, разказва за случая The Register.

Симпсън също е лъгал доставчика на хардуер, че персоналните компютри са дефектни и е необходима нова доставка. Схемата, измислена и реализирана от ИТ директора, му носи големи доходи – за пет години личният му капитал се увеличава с $2,1 милиона.

Но измамата на Симпсън в крайна сметка е разкрита, в резултат на което бъдещият му живот на свобода е под голям въпрос. 54-годишният бивш CIO вече се е признал за виновен и рискува да прекара следващите 20 години в затвора. Той ще бъде осъден през септември 2024 г. Алтернативната присъда може да бъде глоба от $250 000 или и двете – глоба и затвор.

„Искрени” лъжи

Като част от работата си в университета Симпсън е отговарял, наред с други неща, за ремонт и подмяна на дефектно ИТ оборудване. Университетът редовно закупува компютърно оборудване от CSI, описана в съдебните документи като „компания, която произвежда, продава и поддържа компютърно мрежово оборудване в глобален мащаб”.

Съгласно споразумението между CSI и университета, производителят на готови компютърни модули трябва да изпрати нови компютри на университета, за да замени съществуващите, ако са изпълнени две условия. От университета се изисква, първо, „искрено да представи”, че настоящото му оборудване е дефектно, и второ, „искрено да обещае” да върне дефектното оборудване на CSI.

Симпсън, „искрено деклариращ” и не по-малко „истински обещаващ”, прилага схемата си и пълни собствените си джобове от края на ноември 2018 г. до края на 2023 г. Възползвайки се от служебното си положение, той изпраща официални искания на ръководството на университета да закупи стотици бройки компютърно оборудване, като във всяко искане твърди, че тези компютри ще се използват в университета.

След това Симпсън използва парите, отпуснати от университета, по предназначение, тоест купува оборудване, но вместо да го инсталира в университета, той продава хардуера на трети страни без никакво разрешение. Купувачите превеждат парите за доставеното оборудване в личните банкови сметки на Симпсън.

„Общо университетът е похарчил най-малко 1 милион долара за ИТ оборудване въз основа на съществено погрешно представяне на ответника, че ИТ оборудването, поискано от ответника, ще бъде използвано или инсталирано в собственост на университета”, се казва в съдебните документи. „Вместо да използва или инсталира ИТ оборудването в университетите, ответникът е продал ИТ оборудването, за да се обогати”.

Симпсън също така „по измамен начин се сдобива” с 56 единици оборудване от CSI, които след това продава и печели, като лъжливо твърди, че ИТ оборудването на университета е дефектно. Това признава самият Симсън.

Въз основа на неговите лъжи, CSI изпраща на Симпсън резервно оборудване на стойност 780 233 хиляди долара. Купувачите на хардуер от него му превеждат общо 2,1 милиона долара.

Закъсняло уволнение

В публично достъпните съдебни документи името на учебното заведение, измамено от Симпсън, не се разкрива. Разследването на The Register обаче установи, че това е Университетът Уебстър и получи официално потвърждение от представители на учебното заведение.

Симпсън е служил като главен информационен директор на университета през последните няколко години. Той е уволнен едва през есента на 2023 г., веднага след като администрацията на университета разбира за крупната кражба.

„Въпреки че не можем да коментираме текущите процедури на правоприлагащите органи, престъпленията, за които Симпсън се призна за виновен, представляват умишлена измама и умишлени нарушения на множество политики и процедури, които той трябваше да следва”, коментира говорител на университета. „Очакваме с нетърпение да разрешим този въпрос чрез съдебната система”.

Не е прецедент

Случаят с Университета Уебстър е един от многото подобни, които се случиха през последните години. Голяма част от университетските служители се опитват тайно да увеличат заплатите си чрез прилагане на схеми за кражба и препродажба на оборудване, закупено от държавни агенции.

В началото на 2022 г. се разчу за преподавателка в училище в Ню Мексико, Кристи Сток, която е крала оборудване дори по-дълго от Симпсън. В продължение на шест години тя си присвоява Apple iPod устройства, предназначени за преподаване на математика и четене на индианците.

46-годишна по това време, Кристи Сток лично ръководи мащабна програма за закупуване на iPod. През годините на нейната дейност тя краде около 3000 от тези устройства, от които успява да спечели около 1 милион долара. Но за разлика от Симпсън, учителката не е изправена пред перспективата да прекара 20 години в затвора – тя беше осъдена само на година и половина затвор.

Коментар