40 златни медала на Пловдивския панаир

Георги Гергов (вляво) връчи златен медал на създателите на универсално спасително превозна средство, което бе представено в рамките на националната експозиция на Руската федерация на Международния технически панаир в Пловдив

Георги Гергов (вляво) връчи златен медал на създателите на универсално спасително превозна средство, което бе представено в рамките на националната експозиция на Руската федерация на Международния технически панаир в Пловдив

40 изложители на Международния технически панаир в Пловдив получиха златни медали за своите иновативни експонати. „Когато разбрах, че ще бъдат дадени 40 златни медала, ми се сториха много, но се убедих, че са заслужени”, заяви Георги Гергов, изпълнителен директор на панаира, на снощната церемония във Виенския павилион.

„Макар изложбената индустрия навсякъде да е в криза, очевидно все още имаме с какво да помогнем на бизнеса, щом тази година близо 100 нови фирми са на Есенния панаир. Тук няма малки и големи компании, има успели компании”, добави той.

Златен медал и диплом получиха създателите на универсално спасяващо превозно средство, разработено от руския инженерингов център „Крона” и представено от Държавния технически университет „Ал. Алексеев”. 15 награди спечелиха изделия на научни институти и компании от Русия, с което страната стана шампион в тазгодишния конкурс за най-авторитетното българско пазарно отличие.

„Нашата най-нова разработка също тръгна от Панаира, заяви управителят на „Орак инженеринг” - Красимир Стоянов (вдясно), когато получи 18-ия златен медал за компанията

„Нашата най-нова разработка също тръгна от Панаира”, заяви управителят на „Орак инженеринг” – Красимир Стоянов (вдясно), когато получи 18-ия златен медал за компанията

Златните медали се дават на нови продукти с високо качество, отговарящо на стандартите на Европейския съюз. Оценяваше ги жури, съставено от експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а нейният председател Стефан Цанков оглавяваше Централната комисия. 11 български изделия стигнаха до финала на надпреварата.

„Нашата най-нова разработка тръгна от тук, от Панаира, със съдействието на г-н Гергов, който ни помогна да я внедрим”, подчерта Красимир Стоянов, управител на „Орак инженеринг”. Софтуерната компания спечели 18-ия си златен медал с технология за центрове за съхранение и обработка на данни, която се използва за видеонаблюдение и охрана. До края на годината системата ще бъде въведена в 21 училища в цялата страна.

„Десет години не участвахме в изложението, но сега отново сме на него, защото се развива добре, и сме доволни”, казаха от „Киттнер”, която взе приза  с машина за измиване на детайли, използваща  препарат с биокултури.

Традиционната награда за иновативен български продукт даде Българската асоциация на електротехниката и електрониката. Тя беше заслужена от система, която премахва риска от аварии в електрическите централи.

Голямата награда за индустриален дизайн „Кристален тетраедър” бе присъдена на фирма „Кобо”, която презентира автоматична заваръчна машина, произведена от швейцарската компания Leister Technologies. Носителят на приза се определя от  Националната асоциация за дизайн и реклама.

Коментар