САЩ се оплакват от Китай пред Световната търговска организация

САЩ ще повдигне две жалби срещу Китай пред Световната Търговска Организация за неадекватна защита на правата за интелектуална собственост, съобщи представител на американската търговска камара. Жалбите обхващат пиратството на американски филми, музика и софтуер и наред с това засягат пазарните бариери, които поставя Китай и които усложняват процеса на закупуване на легални продукти.
От известно време насам САЩ водеше двустранни преговори с Китай по тези проблеми, но резултатите от дискусиите не доведоха до желаните резултати. Към края на миналата година Националната администрация за авторски права на Китай се съгласи да вземе решителни мерки срещу нарушаването на авторските права и срещу пиратството, но усилия не постигнаха почти нищо. А предишните опити за оказване на натиск върху Китай за IP защита също се провалиха.
Звукозаписната и филмовата индустрии водят вече доста дълга битка срещу пиратството в Китай. Последното събитие беше повдигането на 10 граждански иска от страна на Motion Picture Association of America (MPAA) срещу два пекински пазара за пиратски филми. И 10-те дела бяха спечелени през 2002 и 2003 година. Много е вероятно да се постигнат и по-добри резултати в тази насока чрез инициативи за евтини DVD, нещо с което Warner и Fox вече експериментираха.
Китайското правителство реагира много мудно на проблемите, свързани с интелектуалната собственост. През май 2006 година правителството нареди всички компютри, продавани на територията на страната, да съдържат само лицензиран софтуер и обеща да започне да премахва нелицензирания софтуер от своите собствени компютри. В Китай също така бе предложен и нов закон, предназначен да попречи на гражданите да качват съдържание със запазени авторски права в Интернет, като извършителите на такива престъпления бяха заплашени с глоби и конфискуване на личната им собственост.
Въпреки тези усилия обаче резултатите, що се отнася до IP защита и подсилване на законодателството срещу пиратски практики, са слаби. В края на 2005 година 90% от всичкия софтуер, използван в Китай, е бил пиратски, според Business Software Alliance (BSA). И макар ситуацията да се е подобрила в някаква степен, все още пиратството в Китай представлява сериозен проблем за музикалната, филмовата и софтуерната индустрии.

Коментар