IDC очаква над 10% спад на РС пазара през Q1 2013

По-слаб от очакването е пазарът на персонални компютри през първото тримесечие

По-слаб от очакването е пазарът на персонални компютри през първото тримесечие

Пазарът на персонални компютри ще отбележи спад от над 10% през първото тримесечие на годината, по предварителни оценки на IDC. Популярността на мобилните устройства – таблети и смартфони расте, докато потребителите губят интерес към традиционните РС-та.

По-рано IDC прогнозира 7,7% спад през тримесечието, но данните от февруари й дават основание да очаква двуцифрен спад за периода януари-март.

Корекцията в прогнозата се дължи най-вече на неочаквано високото намаляване на продажбите в Китай, който е най-големият пазар за готови РС с дял от 21% за миналата година. През февруари страната чества нова година и в резултат на повечето почивни дни продажбите са намалели.

В останалите региони, вкл. Европа, не се наблюдава съществено разминаване с предварителните прогнози на анализаторската компания.

IDC очаква подобряване на ситуацията на пазара за персонални компютри в следващите месеци. Спадът през второто тримесечие ще бъде в рамките на 4-6%, а за второто полугодие анализаторската компания прогнозира ръст в продажбите на РС.

Коментар