СЕК изригна срещу промените в закона за електронни съобщения

Сдружението за електронни комуникации (СЕК) протестира срещу приетите в последния момент в пленарната зала на парламента промени в новия Закон за електронни съобщения. Предложеният от комисията по транспорт и съобщения текст на практика ограничава достъпа на алтернативните телекоми до абонатните линии на крайните клиенти, заявиха в съобщение до медиите от СЕК.
Приетият текст дефинира, че „абонатна линия“ е физическа верига – усукана метална двойка, която свързва крайна точка на обществената фиксирана телефонна мрежа в помещения на абоната с главния репартитор, или еквивалентно съоръжение в обществената фиксирана мрежа.
Наистина директива 2002/19/ЕО на Европейския Съюз, т.нар. директива за достъпа, съдържа определението за „абонатна линия“ (local loop). Съществената разлика е, че в него отсъства понятието „усукана метална двойка“, обясниха от СЕК.
БТК има задължение по закон да предоставя на всички оператори необвързан достъп до абонатните линии на крайните клиенти. Според приетия текст БТК ще може да ограничи достъпа на алтернативните оператори до всички абонатни линии, които не са усукана метална двойка, което включва всички новоизградени оптични трасета и други начини за достъп, използващи съвременни технологии, опасяват се от сдружението. По този начин БТК ще може легално да заобиколи задълженията си, свързани с демонополизирането на телекомуникационния пазар.
„Изключително сме изненадани от така приетите промени, които ни връщат 5 години назад в либерализацията на телекомуникационния пазар в България“, заяви Теодор Захов, председател на Управителния съвет на СЕК. “Ние ще сезираме незабавно Европейската комисия и всички заинтересовани органи“, добави той.
Сдружението за електронни комуникации е асоциация на конкурентните оператори: новолицензирани фиксирани телекоми, оператори на мрежи за данни и Интернет доставчици. Конкретните задачи пред сдружението са създаване на благоприятни условия за развитие на електронните комуникации в България и развитие на свободната конкуренция в сектора, като се противостои на нелоялни пазарни практики.

Коментар