НАСА разказа за мини спътниците с Android

Миниатюрните спътници на НАСА могат да се самоуправляват, благодарение на интеграцията с Android смартфон

Миниатюрните спътници на НАСА могат да се самоуправляват, благодарение на интеграцията с Android смартфон (снимка: НАСА)

НАСА разкри подробности за миниатюрните спътниците от ново поколение SPHERES, управлявани чрез смартфони с операционна система Android. Проектът бе завършен през 2011 г., но едва сега космическата агенция изнесе публично информация за това как работят.

Преди две години и половина, в рамките на проекта HET (Human Exploration and Telerobotics Project) изследователският център NASA Ames започва конструиране на мини спътници на база смартфон Nexus S от Samsung. Миниатюрните устройства с размери на волейболна топка бяха наречени  SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites).

След шест месеца, през ноември 2011 г., НАСА предприема реални тестове на Android апаратите в космоса. В момента две от устройствата се използват та Международната космическа станция за измерване на нивото на шум и радиация, както и в ролята на камери-телероботи, съобщи ArsTechnica.

Създаването на SPHERES отразява стремежа на НАСА да роботизира космическите изследвания, които в повечето случаи се управляват от хора. Интеграцията на спътник и смартфон позволява на апарата да се самоуправлява и да извършва необходимите измервания при минимално човешко участие, споделя Марк Мисире, ръководител на проекта.

В допълнение, интегрираният смартфон „въоръжава” спътника с камера за снимки и видео, мощен процесор за изчисления и с връзка към космическата станция и центъра за управление на полети чрез Wi-Fi. Използването на смартфона като „мозък” на спътника не само улеснява обновяването на софтуера, но и намалява значително себестойността на този процес.

По думите на Мисире, изборът на Android е бил безусловен, тъй като отворената операционна система може да работи с хардуер, който се различава силно от обикновения мобилен телефон.

Коментар