Как да възстановим забравени пароли

Използването на пароли е добро решение да държите другите далеч от вашата лична информация. Но какво става, ако забравите паролата?
Дори паметта да ви изиграе лоша шега, не трябва да се отчайвате. За всеки метод на защита на компютъра с парола съществува и такъв, с който можете да преодолеете бариерата. И понеже става въпрос за вашия компютър, задачата е още по-лесна. 
Да започнем с пароли, които не са свързани с потребителските акаунти.
Как да заобиколим BIOS паролата
BIOS паролата е един от най-старите начини за защита на компютърната система от неупълномощен достъп и се използва сравнително рядко. Тя осигурява ефективна и лесна защита от нежелани гости, които, за да достигнат до вашата информация, трябва да имат достъп до кутията. Но ако те имат физически достъп, то това е все едно да използвате тежка метална врата, която винаги заключвате, но прозорците ви са широко отворени. Подобен сценарий е и във ваша полза, тъй като ако си забравите „ключа”, ще можете да влезете отново вътре много лесно.
Всички дънни платки имат запазена стандартна конфигурация на техния BIOS, която не включва защитата с парола. Ето защо, за да „победите” BIOS паролата, е достатъчно ръчно да върнете BIOS-а до неговите стандартни настройки. Имайте предвид, че възстановяването на първоначалните настройки ще премахне не само паролата, но и всички останали промени, които сте извършили.
Връщането в изходното положение на BIOS може да бъде направено по два начина. Някои от дънните платки разполагат с джъмпер, който ще изчисти CMOS (паметта, която съхранява всички промени, направени върху стандартните BIOS настройки), респ. направените промени в настройките. Обикновено този джъмпер е разположен някъде близо до батерията, но е препоръчително да се запознаете с инструкциите, които идват с вашата дънна, за точното местоположение. Други платки вместо джъмпер предоставят два контакта, които ще трябва много внимателно да свържете с метален обект, например с отвертка.
За да изчистите CMOS посредством джъмпер, направете следното: изключете компютъра и поставете джъмпера в затворена позиция (при което той съединява двата метални извода). Натиснете бутона за включване, за да стартирате компютъра. Сега вашата система ще се стартира, като в същото време CMOS ще бъде изчистен. След което отново изключете компютъра, отворете джъмпера (върнете го към стандартната му позиция) и стартирайте компютъра нормално.
Най-вероятно ще бъдете спрени в POST екрана с подкана да натиснете F1 или друг клавиш, за да активирате стандартния BIOS. Натиснете указания клавиш и от BIOS екрана запишете и излезте, за да заредите компютъра нормално, разбира се, без забравената парола.
Ако не сте сигурни къде точно се намира вече споменатият джъмпер, или вашата система няма такъв, то тогава можете да използвате един доста лесен, но по-бавен начин за изчистване на CMOS паметта и връщане към началното състояние на BIOS-а. Всички дънни платки имат вградена батерия, която захранва CMOS, за да запази информацията. Ако премахнете батерията за кратък период от време, CMOS ще изгуби запазената информация. При всички съвременни дънни платки се използват батерии тип CR 2032.
И така, за да изчистите CMOS паметта, изключете системата и премахнете батерията за около 5-10 минути, след което я върнете на мястото й и стартирайте отново компютъра. Ще бъдете подканени да поставите стандартната настройка на BIOS. От BIOS екрана запишете и излезте и паролата би трябвало вече да не съществува.
Докато тази процедура работи без никакви проблеми за десктоп компютрите, то при преносимите нещата не стоят по същия начин. В повечето случаи няма да имате възможност да премахнете забравената BIOS парола посредством подобни методи. Затова ще трябва да се обърнете към специализираните сервизи.
Забравени пароли в Windows XP
Често потребителите прилагат пароли за връзка към интернет (ако интернет доставчикът използва, например, PPPOE протокол), за електронна поща и за различни уеб сайтове. Ако например използвате опцията за автоматично попълване в Internet Explorer, то тогава сте въвели дадена парола веднъж, като това може да се е случило преди много месеци. Записването на вашите пароли определено е добра идея (но никога не ги съхранявайте в компютъра, или поне използвайте специализиран софтуер за тази задача), но как да направите това, когото всичките излизат като ******** в Windows?
Решението се състои в използване на допълнителен софтуер, който може да ви покаже какво се крие зад тази редица от звездички. Съществува много безплатни програми за декодиране, или за показване на паролите в диалоговите кутийки в Windows или Internet Explorer. Една от тях е Asterisk Key – лесна и удобна програма, която анализира замаскираните пароли и ви ги показва. След като стартирате програмата, маркирайте кутията с паролата или отворете уеб страницата, съдържаща скритата парола, и натиснете бутона "Recover".
Разбира се, съществуват и комерсиални програми, които ще ви предложат значително по-големи възможности и функционалност за цената, на която се предлагат.
Да заобиколим потребителските пароли в Windows XP
Windows XP съхранява потребителските пароли като криптирана цифрова „каша”. Да вземем например паролата „password” (никога не използвайте подобна), която се превръща в нещо от рода на "HB5e-23AB-8D98-NEQ9-83C4-9R89-MJ4K." Тази комбинация впоследствие се съхранява в SAM (Security Accounts Manager) файл, който може да бъде открит в директорията C:windowssystem32config. Следва допълнително криптиране от приложението syskey, което значително усилва сигурността. Информацията, необходима за премахване на syskey криптирането, се съхранява в SYSTEM файла в същата директория.
Връщане в първоначалното състояние на потребителските пароли може да стане с помощта на администраторския акаунт. Всички версии на Windows XP включват вграден акаунт „administrator”. Той разполага с пълни привилегии в XP и е способен да възстанови паролите за всички потребителски акаунти. Това определено може да ви спаси, ако сте заключили акаунта, който използвате обикновено.
Процедура в Windows XP Professional
По време на инсталационния процес на операционната система сте били подканени да въведете парола за администраторския акаунт. Ако сте записали тази парола, или просто сте я оставили празна (често срещано, в ущърб на сигурността), можете да използвате акаунта, за да премахнете забравената парола. За да влезете като администратор, от „Welcome” екрана натиснете CTRL+ALT+DEL два пъти, за да извикате прозореца за влизане в администраторския акаунт. След като влезете, отидете до Start>Control Panel>User Accounts и променете „неизправната” парола.
Процедура в Windows XP Home
„Домашната” версия на Windows не ви позволява да влезете в администраторския акаунт нормално. За да получите достъп до него, трябва да рестартирате компютъра в безопасен режим (т.нар. "safe mode") – „минимален” режим, използван за поправка на грешки и някои други задачи. Можете да влезете в safe mode, като рестартирате системата си и веднага след POST екрана, натиснете F8 няколко пъти, за да се покаже менюто с опции, от което изберете опцията „Start Windows XP in safe mode”. Когато безопасният режим се зареди, влезте с потребителското име „administrator”. Паролата по подразбиране е празна. Сега можете да промените желаната парола посредством Start>Control Panel>User Accounts. Рестартирайте, когато сте готови.
Създаване на дискета за възстановяване на паролата
Windows XP позволява на потребителите да създадат диск за „рестартиране” на паролата специално за техния потребителски акаунт. Дискетата може да бъде използвана при „welcome” екрана, за да възстановите паролата, в случай че я забравите.
За да създадете такава дискета, отидете в Start>Control Panel>User Accounts. Изберете акаунта, с който сте влезли в момента. Вляво, под „Related Tasks”, изберете опцията „Prevent a forgotten password”, за да отворите помощника. Сложете празна дискета във флопито и следвайте инструкциите, за да създадете специалната дискета.
Когато имате дискетата за възстановяване на паролата за специфичен потребител, ще можете да я използвате, в случай, че въведете неправилно парола. Тогава ще се появи съобщение, което ви пита дали не сте забрали паролата си. Оттук ще можете да изберете да използвате вече направената от вас дискета. Следвайте инструкциите, за да завършите процедурата.

Съхранявайте дискетата на сигурно място, тъй като всеки, който разполага с нея, ще може да я използва, за да върне вашата парола в изходно положение.

по темата: „Как да възстановим забравени пароли”

добавете коментар...

  1. peca

    ni6to ne razzzzzzzzzzzzbrahh

  2. O2

    А кой изобщо ползва дискети вече – новите машини най-често нямат флопи. Едва ли някой ще загробе и USB-флаш в дъното на шкафа заради една парола. Остават като (реалистична) разумна опция CD, DVD, гърба на използвано билетче от градския транспорт или касова бележка от плод-зеленчука, и естествено – най-вече собствената ти глава 😉

  3. H2O

    Това с дискетата е сигурен начин за рестартиране на паролата,обаче като се прецака дискетата и на теб ти става прецакано 😛

  4. Parad0X

    Определено полезна статия, като почти всички, които съм чела. Но трябва да кажа, че някои нещастни hackers-wanna-bees ще я приложат на практика и могат сериозно да прецакат нечии компютър, да се надяваем техният собствен. Което пък може да се окаже добре за нас, които работят в сервизите 😉

Коментар