Денис Тито ще праща хора на Марс

72-годишният Денис Тито е амбициран да осъществи първия полет на човек до Марс

72-годишният Денис Тито е амбициран да осъществи първия полет на човек до Марс

През 2011 година американският мултимилионер Денис Тито се превърна в първия платен турист в космоса, закупувайки си полет до Международната космическа станция от руска агенция. Сега Тито си е поставил още по-висока цел.

Заедно с група от космически предприемачи, той ще се опита да увенчае с успех първия полет до Марс, изпращайки мъж и жена да обиколят червената планета и да се върнат след 501 дни. По план, проектът трябва да се осъществи още през 2018 година – едва след пет години и десетилетия по-рано от предвижданията на НАСА или на когото и да било другиго.

Тито, който е на 72 години, не възнамерява да лети до Марс, но иска да плати част от разходите по мисията. Като бивш инженер на НАСА, гмурнал се в областта на финансите, за да натрупа богатство, американецът смята, че полетът е напълно възможен, тъй като ще се използват частно проектирани космически кораби, които вече са в развитие.

Най-вероятно това ще бъдат ракета и конусообразна космическа капсула, създадени от компанията SpaceX на предприемача Елън Мъск, заедно с надуваем модул, дело на милиардера Робърт Бигълоу. „Тази мисия не е с търговски характер, а с филантропически такъв”, заявява Тито преди ABC News.

Със сигурност пътешествието до съседката ни в Слънчевата система ще бъде трудно, опасно и самотно. Затова групата на мултимилионера, наречена Inspiration Mars (Вдъхновението Марс), е на мнение, че ще е добре екипажът да бъде семейна двойка.

Всъщност, участниците в пътуването дори няма да кацнат на Марс – все пак това е прекалено сложно за организиране на този етап, а само ще развият скорост около планетата, най-вероятно имайки шанса да я наблюдават от височина приблизително 100 мили.

Според Inspiration Mars, вълнението от този първи „набег”, отправен към друга планета, ще промени света. „Това е голяма стъпка за човечеството”, казва Тито. „Мисля, че събитието би било много интересно не само за нашето поколение, но и за по-младите”, допълва той.

Няма как обаче да се пренебрегнат и рисковете при подобно приключение. Медиците, например, са силно разтревожени от нивото на радиация в дълбокия космос. От своя страна, психолозите пък се притесняват за размера на стреса върху астронавтите, изолирани повече от година в тесен кораб.

Тито също признава, че техническите предизвикателства са доста обезсърчителни. Поради тази причина, според него, трябва да се започне денонощна работа, за да е готов проектът навреме.

Благоприятно за мисията е, че през 2018 година Земята и Марс ще са подредени в права линия по начин, изискващ значително малко количество гориво за изпълнение на обиколката. На такъв подобен шанс няма да бъдем свидетели до 2031 година.

Не случайно Inspiration Mars не се колебае корабът да напусне планетата именно през 2018 година, и то в самото й начало – на 5 март, да мине покрай Марс на 20 август 2018 година и да се върне у дома на 21 май 2019 година.

Организаторите са на мнение, че „тази мисия за Америка” ще предостави ново знание, опит и движеща сила за следващата велика ера на космическите изследвания.

Коментар