Швейцарци предлагат интернет гласуване у нас

Близо 2 млн. българи ще бъдат значително улеснени от въвеждане на система за гласуване през Интернет, което може да доведе до увеличаване на избирателната активност у нас. Това показва анализ на швейцарската компания WISeKey. През 2003 година тя обезпечи провеждането на първите законово признати е-избори в света – в кантон Женева, Швейцария.

Според експертите възможността да гласуват по Интернет от компютъра си би могла да привлече към изборния процес младите хора между 18 и 30 години. В България това са над 1,1 млн. гласа, които по принцип рядко стигат до урните. Е-вотът би бил и удобен начин за близо 1 млн. българи в чужбина да упражнят правото си на глас, защото към момента за повечето от тях това е свързано със сериозно пътуване до избирателни секции. Тази система предлага и значително улеснение за хората с увреждания, които продължават да срещат затруднения.

Резултатите от проведеното в Женева е-вот показват, че 50% от гласувалите на възраст между 20 и 30 години са го направили през Интернет. При тези във възрастовата група между 30 и 39 години процентът дори е 55%. В същото време системата се е оказала достъпна и удобна и за хора в по-зряла възраст. Една четвърт от гласувалите през Мрежата признават, че по принцип не участват в избори.

На специална демонстрация WISeKey показа нагледно как гражданите могат да “пуснат” гласа си през Мрежата и как се гарантират сигурността и анонимността на вота им. Като първа стъпка избирателят се регистрира на специален сайт, за да се идентифицира онлайн пред сървъра на избирателната комисия. За целта въвежда уникалния си код, получен предварително по куриер. За да се гарантира сигурността му, преди да поеме към сървъра, кодът се криптира. След като премине проверката на защитната стена на сървъра, той се “отключва” и “разчита”. Ако всичко е изрядно, гласоподавателят получава своята “виртуална бюлетина” с уникален номер. Преди да потегли към него през Интернет пространството бюлетината също се криптира.

Когато избирателят вече има своята е-бюлетина, той маркира своя глас. Вотът му обаче остава в изчакваща позиция, докато гражданинът не потвърди отново самоличността си. Това става с втори “скрит” уникален код и допълнителни данни, като например име и дата на раждане. След това неговата самоличност и гласът му се свързват, но като две независими единици информация, криптират се и поемат към сървъра на избирателната комисия. Той ги разделя автоматично. Проверява идентификацията и ако тя е легитимна, изпраща подадения “глас” в специален отделен сървър, където се пазят “гласовете” на всички он-лайн избиратели. Така анонимността на избора остава неприкосновена. Информацията за самоличността на избирателя се съхранява на друго място, за да се избегне възможността за повторно гласуване.

Он-лайн гласовете остават “заключени” до обявяване края на изборния ден. Тогава те се разкодират и се преброяват за няколко минути. Това може да стане само със специален ключ, чиито съставни части се държат от различните партии и обединения, участващи в изборите. Така резултатите не могат да бъдат манипулирани или изнасяни предварително.

Освен че съкращава времето за отчитане на резултатите, онлайн системата създава и предпоставки за намаляване на разходите. Това е така, защото се оптимизира ресурсът за първоначално и повторно преброяване на гласовете.

Системата за гласуване през Интернет следва да бъде част от платформата на електронното правителство и да ползва неговата инфраструктура. Употребата й може да бъде значително улеснена с въвеждането на електронните документи за самоличност, защото избирателят ще може да се идентифицира с е-личната си карта.

Принципът на е-гласуването може да намери приложение и при провеждане на национални референдуми, при социални и корпоративни проучвания, където прецизността е от голямо значение. Той дава възможност на централната и местната власт да проверят отношението на електората към дадена тема, преди да вземат окончателно решение, посочиха от WISeKey.

Коментари по темата: „Швейцарци предлагат интернет гласуване у нас”

добавете коментар...

  1. 1

    Abe,nerazbrahte li ,che ne e problema v hodeneto do urnite! Prosto NE IM VQRVAMEEEEE ! Lazhat,kradat i vashki vadqt

Коментар