Антирекорд на компютърния пазар

Пазарът на РС регистрира най-големия спад в историята си

Пазарът на РС регистрира най-големия спад в историята си

Нарастващата популярност на смартфоните и таблетите засегна силно пазара на персонални компютри през първото тримесечие на годината. Анализаторите регистрират спад в почти всички региони по света, въпреки навлизането на новата операционна система Windows 8.

По данни на IDC, в периода януари-март продажбите на РС са намалели с 14% до 76,3 млн. броя, спрямо първото тримесечие на миналата година. Това е най-големият спад, откакто анализаторската компания следи РС пазара (от 1994 г.). По-рано IDC очакваше РС пазарът да пропадне с не повече от 7,7% през първото тримесечие на 2013 г.

Почти всички производители регистрират спад в продажбите на компютри. Една от основните причини за това е слабият интерес на корпоративните потребители към Windows 8 – те все още предпочитат версия 7, отбелязва IDC.

Крайните потребители също купуват неохотно компютри с Windows 8, като все по-често предпочитат мобилни устройства, които са способни да изпълняват много от традиционните задачи за РС.

Продажбите на HP през първото тримесечие са намалели с 24%, в сравнение със същия период на миналата година и възлизат на почти 12 млн. броя. Dell бележи спад от 11% до 9 млн. броя РС. Нулева динамика демонстрира Lenovo, която е продала 11 милиона компютъра.

HP продължава да е номер едно на РС пазара с дял от 17,7% през първото тримесечие на 2013 г. На второ място е Lenovo с 13,2%, а трета е Dell с 11,4%.

Acer е продала 6,15 млн. РС в периода януари-март, което е с 31,3% по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година. Делът на компанията е намалял с 2 процентни пункта до 8,1%. Друга тайванска компания, Asus държи 5,7% дял от световния РС пазар, благодарение на продажби на 4,36 млн. РС през тримесечието, което е спад от 19,2%.

В почти всички страни РС пазарът е слаб. Така например, продажбите в САЩ са паднали с 12,7% на годишна база и с 18,3% спрямо предходното тримесечие. IDC припомня, че американският РС пазар бележи спад вече 10 поредни тримесечия, достигайки най-ниския си обем от седем години насам.

В страните от Азиатско-тихоокеанския регион се наблюдава спад от 12,7% в продажбите на компютри през тримесечието. В Япония и страните от региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) продажбите също са намалели.

Коментари по темата: „Антирекорд на компютърния пазар”

добавете коментар...

  1. Stoyan

    Не Saevar нямам бизнес от който да печеля уча пред компа : Adobe After Effects CS*,CINEMA 4D,Photoshop CS* и т.н.

  2. Saevar

    е ако ползваш комп за видео обработка постоянно зна4и имаш някакъв бизнес свързан с това и ве4е не спадаш към средния потребител …. но пак е относително имам лап топ на 5 години core duo 1.73GHz ,2GB DDR с Linux и смея да твърдя 4е нямам проблеми с видео обработването дори и като експортвам HD .. 🙂

  3. Stoyan

    Или ако ползваш програми за видео обработка 🙂

  4. Saevar

    ами те хората се напълниха с PC-та супа ли да си правят с тях, аз ли4но имам няколко лап топа купувани през последните 9 години и вси4ките си работят отли4но та мисълта ми е 4е и 5 годишен да ти е компа той си работи много добре (отделно 4е може и да се ъпгрейдне хардуеъра вместо да се дават пари за нова машина) и нети трябва нов освен ако неси някакъв геймър евентуално… 🙂

  5. Stoyan

    Идеално 🙂 жалко,че си купих педи 2 дни настолно животно за 1500 лв. Можеше да изчакам 4-5 месеца 🙂

Коментар