Дават още две години на нетбуците

След бума през 2010 година, нетбуците са на път да изчезнат от пазара

След бума през 2010 година, нетбуците са на път да изчезнат от пазара

Спадът в компютърната индустрия, отчетен наскоро от IDC и Gartner, се дължи в голяма степен на нарастващата популярност на мобилните устройства. Най-силно засегнати са продажбите на нетбуци.

Евтините мини лаптопи, известни още като нетбузи, се появиха преди няколко години, за да запълнят нишата между смартфоните ноутбуците. Сега обаче на тяхно място идват таблетите.

Нетбуците бяха обречени на мигновена популярност, благодарение на ниската си цена и приемливата производителност за голяма част от потребителите. Но техният залез започна с появата на Apple iPad през 2010 година, констатира анализаторската компания IHS.

Прогнозите сочат, че през 2015 г. производителите ще спрат да предлагат нетбуци. Обемът на този пазар ще достигне 3,97 милиона броя през настоящата година, което е със 72% по-малко спрямо 2012 г. и само една десета от продажбите през пиковата 2010 г., когато бяха реализирани 32,14 млн. нетбука.

IHS очаква през следващата година да бъдат продадени само 264 хиляди нетбука, преди компаниите да прекратят бизнеса с подобни устройства през 2015 г.

iPad е „убиецът” на нетбуците. В тази роля обаче скоро ще влязат всички други таблети, продажбите на които растат с невероятна скорост, а асортиментът им се попълва с все по-евтини модели.

Имаше предположения, че следвайки пазарната мода, Apple ще пусне собствен нетбук, но тези слухове бяха опровергани от покойния вече Стив Джобс. “Не знаем как да направим компютър за 500 долара, който не става за нищо друго освен скрап. Нашите принципи не ни позволяват да пуснем подобно устройство”, заяви Джобс през 2008 г. Две години по-късно той представи iPad, отговорът на Apple на нетбука.

Наскоро Acer и Asus официално обявиха, че ще прекратят пускането на нетбуци през 2013 г. По-рано подобни ходове направиха и други РС производители, вкл. Dell, HP, и Samsung.

Очаква се доставките на нетбуци да намалеят тази година с над 50% спрямо 2012-та, по данни на ABI Research. Дните на тези евтини и слаби мини лаптопи изглежда са преброени.

Коментари по темата: „Дават още две години на нетбуците”

добавете коментар...

  1. 007

    Все някой ще остане да произвежда нетбуци. Заради пикливите таблети им спряха рзвитието -в момента най-добрия дето успях да си купя е с някакъв двуядрен интел и 4 гига рам. Ако имаше нетбуци поне с i5, таблетите щяха да го духат -трудно щеше просто да се обясни на матриала защо трябва да си купува таблетка на цена 1000 лева, като има нещо пет пъти по-добро за 500

Коментар