Теленор купува Глобул за 717 млн. евро

Централният офис на Теленор Груп в Осло, Норвегия

Централният офис на Теленор Груп в Осло, Норвегия

Норвежката компания Теленор Груп купува Глобул, втория по големина мобилен оператор в България, стана ясно днес. Базираният в Осло телеком е подписал споразумение с гръцката OTE, която е собственик на Глобул, за сумата от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения.

Сделката включва и придобиване на веригата магазини за мобилни технологии Германос България, гласи официалното съобщение от Теленор.

В региона на Централна и Източна Европа компанията присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две страни е лидер по приходи. Теленор развива бизнес и в Азия.

Глобул, от своя страна, държи 36% от пазара у нас с 4,5 милиона абонати. За миналата година Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

„Виждаме потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара”, коментира поглъщането Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа на Теленор Груп.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.

Коментари по темата: „Теленор купува Глобул за 717 млн. евро”

добавете коментар...

  1. българско

    Изберете българското, но не свързаното с мафията. Така по-културно ли е? 🙂

  2. !!!!!

    Преглеждайки профила на Теленор (експлоатация на детски труд) ме глождят съмнения, че ще го докарат до дережето на Близу (загуба на клиенти поради разиграването им със селендурски прийоми).

Коментар