IBM ще продължи агресивно да купува софтуерни компании

    
IBM може да погълне още софтуерни компании през тази година, следвайки скорошните си две покупки, прогнозират анализатори. Компанията ще се опита да увеличи дела на софтуера на 50% от общите си приходи.

IBM разчита много на софтуера, който в момента представлява около 20% от приходите й, но генерира 40% от печалбата преди данъци. Големите маржове на печалба на софтуерното отделение на IBM са и най-високите сред четирите основни бизнеса на компанията. За първото тримесечие на 2007 година те са били 83.6%, докато при хардуера са 34.8%, а при услугите – 29.2%, според публикация в informationweek.com.

В момента IBM е вторият по големина производител на софтуер в света след Microsoft. Една потенциална възможност за фирмата е продаването на софтуер на компании, които биха го използвали в своите собствени решения. Така например, преди около седмица IBM съобщи за разширяване на сделка с производителя на мрежово оборудване Cisco Systems. Споразумението предвижда Cisco да използва софтуера на IBM, за да помогне на потребителите си да управляват по-добре своите комуникационни мрежи.

ОЕМ бизнесът на IBM нараства с двуцифрени проценти от няколко години насам, което е резултат от последователни придобивания на фирми. IBM е подписала над 4500 сделки с компании, които използват нейния софтуер в своите продукти. По данни на IDC, пазарът за подобни продукти се равнява на около $25 милиарда годишно.

Сред най-бързо нарастващите сегменти е софтуерът за сигурност – област, в която IBM постепенно навлиза. По-рано през този месец от гиганта съобщиха за придобиването на разработчика на софтуер за сигурност и тестване Watchfire, както и на шведската Telelogic AB, за която IBM ще плати около $750 милиона. Финансовите аспекти на сделката с Watchfire не са оповестени.

Продуктите на Telelogic помагат на организациите да моделират, изграждат и тестват сложни системи, като радари за космически кораби и влакови антизаключващи се спирачни системи. И двете придобити фирми ще се присъединят към OEM софтуерния бизнес на IBM.

През месец IBM събщи, че планира да продължи с бързи стъпки придобиването на други фирми, което започна миналата година, когато Биг Блу закупи 13 компании на обща стойност $4.8 милиарда в кеш. През миналия месец от гиганта заявиха, че планират да увеличат софтуерния дял в общата печалба на 50% до 2010 година, докато през 2006-та той е бил 40%.

по темата: „IBM ще продължи агресивно да купува софтуерни компании”

добавете коментар...

  1. Пешо Хамъра

    Да се задявят ве

Коментар