Европа изостава тревожно в изследователската дейност

Изследователската дейност в Европа е в застой от средата на деветдесетте години, докато основни конкуренти като Япония, Китай и Южна Корея са успели да увеличат значително постиженията си в тази област.

Това разкрива скорошен доклад на Европейската комисия, озаглавен “Ключови цифри 2007 за науката, технологиите и иновациите”. Инвестиционният дефицит в областта на изследванията и развитието спрямо САЩ също е останал постоянен през последните години.

Конкретно, ниското равнище на изследванията и развитието в бизнеса на ЕС са все така тревожни. Основната причина за това са разликите в индустриалните структури на ЕС и САЩ и от по-малкия размер на индустрията за високи технологии в ЕС.

През 2005 г. в ЕС27 едва 1.84% от БВП е бил изразходен за изследвания и развитие и този процент все още е много по-нисък спрямо САЩ, Япония или Южна Корея.

Новите бързо развиващи се икономики като Китай също настигат останалите. Ако сегашните тенденции продължат, до 2009 г. Китай ще настигне ЕС по отношение на интензитета на изследователската дейност и развитието.

Високият интензитет на развитие в тази област в държави членки на ЕС като Австрия, Германия, Финландия и Дания обаче показва, че е възможно интензитетът да се поддържа и увеличава до над 2% и дори 3% от БВП.

Що се отнася до научните постижения, макар че ЕС е най-големият производител на научно знание в света, влиянието на европейската наука е по-малко от това на американската във всички дисциплини. Също така, университетите на ЕС са много по-слабо представени в класациите на най-големите университети в света, базирани на библиометрични показатели.

Връзката между технологиите (патентованите изобретения) и научната база е много по-слаба в ЕС, отколкото в САЩ. Европа среща трудности и при извършване на открития в областта на високотехнологичните индустрии.

Макар че инвестициите от частния сектор са значима част от средствата за изследвания и развитие, публичният сектор все още играе основна роля в ЕС. Публичното финансиране трябва да бъде поддържано, за да може частните дейности в тази област да се развиват върху солидна научна база, препоръчва докладът.

Високият интензитет в областта на изследванията и развитието може да се постигне, когато големите приноси от частния сектор вървят ръка за ръка с голямо публично финансиране. За наваксващите икономики държавното финансиране е от решаващо значение за създаването и развитието на възможностите на науката и технологиите, се посочва в “Ключови цифри 2007”.

Новите мерки, предприети в Европа от 2005 г. насам, в контекста на ревизираната Стратегия от Лисабон, трябва да бъдат приложени на практика, ако Европа желае да се справи с проблема успешно, заключават авторите на доклада.

Коментар