Пиратска партия влезе в парламента на Исландия

Пиратската партия на Исландия успя да влезе в парламента, печелейки 5,1% на изборите

Пиратската партия на Исландия успя да влезе в парламента, печелейки 5,1% на изборите

За първи път Пиратската партия на Исландия успя да влезе в парламента на страната. Тя събира 5,1% подкрепа сред исландците, в резултат на което получава 3 места в парламента, съобщи PirateTimes.net

Партията е създадена през 2012 г. и само няколко месеца по-късно постигна първия си голям успех. Начело на организацията е Биргита Йонсдотир, която стана известна покрай делото Wikileaks.

Специалните служби и правителството на САЩ смятат, че Бригита е пряко свързана с Wikileaks, като е предоставяла секретни данни за публикуване в интернет.

Главни цели на пиратската партия са постигане на свобода и неприкосновеност на личния живот – както в рамките на интернет, така и извън мрежата, безпрепятствено разпространение на некомерсиална информация, реформа на законодателството в областта на авторското право и патентите.

В света са регистрирани и активни 64 пиратски партии, в които членуват общо 600 хиляди души. Всяка година се провеждат пиратски конференции.

Първата пиратска партия беше създадена през 2006 г. в Швеция. Подобни организации има и в много други държави в Европа. Преди 4 години пиратите спечелиха две места в Европейския парламент. Десетки представители на пиратски партии участват в местната власт в Германия.

Коментар