Intel е на път да погълне конкурента AMD

Intel смени изпълнителния си директор и е на път да купи AMD

Intel смени изпълнителния си директор и е на път да купи AMD

Акциите на AMD поскъпнаха с 40% тази седмица на фона на ширещи се слухове, че компанията ще бъде погълната от Intel. Двата процесорни гиганта щели да се слеят, мотивирани от настъплението на ARM – архитектурата, която доминира в мобилните устройства.

Тиернан Рей, финансов анализатор от Tech Trader Daily, твърди, че има достоверна информация за скорошна покупка на AMD от Intel. С това се обяснява и ръстът в акциите на AMD с 14,18% до $3,28 само за един ден.

Подобен ръст на акциите може да е обусловен и от дебюта на новите процесори от серия FX с тактова честота 4,2 GHz – моделите FX-6350 и FX-4350, които ще се продават съответно за $132 и $122, допуска Рей.

На трето място, върху акциите на AMD може да е повлияла и информацията за използване на нейни чипове в геймърската конзола Sony PlayStation 4, както и в следващото поколение конзоли Microsoft Xbox, очаквани на пазара на 21 май. Тази информация обаче все още не е потвърдено официално.

Нито AMD, нито Intel коментират възможността за сделка помежду им. Подобни слухове се разпространяват не за първи път, но според IT Pro, сега е настъпил моментът за реализация на поглъщането.

Сключването на сделка именно сега е много вероятно, тъй като антимонополните органи няма да създават големи пречки, предвид нарастващата роля на ARM процесорите за сметка на x86, произвеждани от Intel и AMD.

Ако погълне своя конкурент, Intel ще получи интересни технологии в областта на обработката на изображения, придобити от AMD при покупката на графичния производител ATI през 2006 г. В допълнение, AMD е интересна за Intel и заради опита си в създаването на x86 процесори с ниска консумация на енергия.

На 6 май се очаква Intel да представи нови процесори Atom Silvermont, предназначени за използване в смартфони и таблети. Освен това компанията ще обяви ново поколение графични чипове Iris и ще разкрие подробности за архитектурата Haswell и 22-нанометровите чипове на нейна основа.

Междувременно, Intel избра нов изпълнителен директор. Брайън Крзанич ще замени по-късно този месец Пол Отелини и ще има нелеката задача да преобразува компанията, така че тя да запази лидерска позиция и в мобилната ера.

Коментари по темата: „Intel е на път да погълне конкурента AMD”

добавете коментар...

 1. Драгомир

  Съвсем наскоро четох точно обратната статия. Например Microsoft и Sony са дали поръчки точно на AMD, защото Intel им е отказал. А Intel им бил отказал, за да може AMD да просъществува, а да не фалира. Точно антимонополните закони са проблемът. Докато съществува AMD, то Intel не е монополист и може да прави каквото си пожелае. Иначе ще стане такъв поне в PC сектора и оттам нататък може да има доста ограничения…

 2. Saevar

  тва никак няма да е на добре, ше ми вдигнат цените тея кретени а относно коментара на колегата по доло за азиатците да произвеждат ОС-и… ми тея които имат потенциала са само Южна Корея и Япония .. останалите нямат толкова мозък .. не са добри в изобретенията Китай са отли4ни в копирането но нямат иновативни идеи и това генети4но е доказано предимно бялата европеидна раса има гена на развитието и фактите говорят….вси4ко идва от европа и щатите тоест предимно белите са водешите в това.

 3. SPARC

  x86 отдавна се изчерпа – Дали след Итаниум 3 няма да тръгне нова вълна – Дано 🙂

 4. 123

  Американците бавно, но неспирно изпускат юздите в технологичната индустрия. Ако азиатците почнат да правят и операционни системи от калибъра на Windows и Mac OS, „технологичният център на тежестта“ съвсем ще се прехвърли в тази част на света.

 5. Passing by...

  Nvidia трудно ще се продаде тъй като пазарната и цена е около 10 пъти по висока от тази на AMD а и антимонополите няма да го позволят тъй като с поглъщането на AMD , ATi също се влива в Intel и няма да им конкуренция.

 6. maf

  По вероятна стъпка е Интел да погълне NVidia.

 7. Anonymous

  лошо…

 8. сда

  логична стъпка… вече не са конкуренти… що не се слеят….

  сани се надявам nVidia да не се продаде….

Коментар