Чатът измества SMS съобщенията

Мобилни приложения като  WhatsApp съкратиха сериозно приходите на операторите от SMS съобщения

Мобилни приложения като WhatsApp съкратиха сериозно приходите на операторите от SMS съобщения

Общуването между мобилни потребители чрез SMS съобщения постепенно отива на заден план за сметка на интернет-базираните системи за мигновени комуникации (IM) от рода на WhatsApp и iMessage.

По данни на консултантската компания Informa, през 2012 г. по целия свят са изпратени 19 млрд. текстови съобщения чрез IM клиенти, докато броят на SMS-те възлиза на 17,6 млрд. за същия период. Тази разлика за първи път не е в полза на традиционните SMS съобщения.

Много от мрежовите оператори вече изпитват сериозен спад на приходите от SMS услуги. По данни на Ovum, през миналата година операторите са загубили 23 млрд. долара от използването на приложения с вграден чат.

Загубите ще нарастват успоредно с увеличаване на съобщенията, изпращани чрез интернет месинджъри. Към 2014 г. се очаква да бъдат изпратени над 50 млрд. IM съобщения, срещу 21 млрд. обикновени SMS съобщения.

SMS е предпочитан инструмент за общуване в развиващите се страни, където е съсредоточен голям брой потребители на обикновени телефони и не се търсят тарифни планове с достъп до мобилен интернет, пише BBC.

Коментари по темата: „Чатът измества SMS съобщенията”

добавете коментар...

  1. ..

    Ама не казват , колко са им приходите от тарифните планове с интернет …

  2. .

    Аз пък си предпочитам СМС-ите. При СМС най-хубавото е, че не си ангажиран да отговориш веднага.

Коментар