Facebook иска да погълне Waze за $1 млрд.

Waze позволява проследяване на ситуации по пътищата в режим на реално време

Waze позволява проследяване на ситуации по пътищата в режим на реално време

Facebook води преговори с основателите на Waze за покупка на едноименното навигационно приложение. Цената на евентуална сделка се колебае между 800 милиона и 1 милиард долара.

Преговорите за Waze са започнали преди половин година и вече са пред финализиране, съобщи израелския сайт Calcalist.

Waze е безплатно социално и навигационно приложение за мобилни устройства. Програмата позволява проследяване на ситуации по пътищата в режим на реално време, изготвя оптимални маршрути, издава предупреждения за промяна на пътните условия и др.

Най-интересното в услугата е, че всички карти се генерират и поддържат от самите шофьори. При пътуване по маршрут, който отсъства в базата, приложението го създава и записва в базата данни. Цялата последваща работа по попълване на улици и друга информация се извършва от самите потребители.

Waze и Facebook вече си партнират, като резултат от съвместните им усилия е обновена версия на приложението, която позволява на потребителите да споделят ситуации по пътищата със свои приятели в социалната мрежа.

През миналата година Waze утрои своята потребителска база, която вече надвишава 45 милиона души. През януари 2013 г. пък се появиха слухове, че от израелската услуга се интересува Apple.

ИТ компанията от Купертино също си сътрудничеше с Waze с идеята да интегрира функции на услугата в картите на iPhone и iPad, но двете страни не постигнаха споразумение за поглъщане.  Waze отказа оферти и от други кандидат-купувачи.

Коментари по темата: „Facebook иска да погълне Waze за $1 млрд.”

добавете коментар...

  1. maxobg

    тъпи,тъпи ,тъпи драскачи ,използват ,че редакторите не четат написаното ,да гепят някоя пара

  2. Анонимен

    “Facebook води преговори с основателите на Waze за покупка на едноименното навигационно приложение за iOS” – странно как го ползвам и на Android, има го в маркета. Що пишете статии за неща, които не сте виждали.

Коментар