Националната кардиологична болница с нова ИТ система

Новата технология ще подобри съхранeнието и архивирането на всички образи от изследвания на пациентите

Новата технология ще подобри съхранeнието и архивирането на всички образи от изследвания на пациентите

Иновативна система за архивиране и обмен на информация (PACS) заработи в Националната кардиологична болница (НКБ). Комплексното технологично решение позволява дигитализиране и архивиране на всички изследвания, проведени в отделението по образна диагностика на болницата.

Това е първата интеграция между БИС (болнична информационна система) и PACS, направена в България чрез HL7 интерфейс (Health level 7 – международен стандарт за обмяна на данни между ИТ системи в здравеопазването). Интегрирането на технологията е извършено дистанционно от екип на Siemens в Австрия и експертите на компанията в България, заедно с фирма Гама София – фирмата производител на БИС на болницата.

Инвестицията е на стойност 400 000 лв., по-голямата част от които са осигурени по ОП „Конкурентоспособност“.

В обхвата на проекта се включват интегриране на PACS системата с информационната система на болницата, изграждане на бърза 1Gbps мрежа, доставяне на графични работни станции, включване към PACS системата на всички апарати за образна диагностика в болницата като скенер, рентгенови апарати, ангиографи и голям набор от ултразвукова техника.

Интегрирането на PACS и БИС системи в лечебното заведение ще подобри обслужването на пациентите, както и съхранeнието и архивирането на всички образи от изследвания на пациентите. Ще бъдат избегнати ненужни повторни изследвания с апарати за образна диагностика. В допълнение, системата позволява онлайн консултации на специалистите с техни колеги от България и цял свят.

Коментар